Professor: Gjenåpningen er ikke forsvarlig - fare for fjerde smittebølge

Smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen heller isvann i årene til gjenåpningskåte nordmenn. – Ikke forsvarlig og fare for en fjerde smittebølge, sier hun.

Karl Johans gate etter at butikkene i Oslo ble åpnet igjen 6. mai. Nå skal både Oslo og resten av landet gjenåpnes ytterligere. Foto: Berit Roald / NTB
Karl Johans gate etter at butikkene i Oslo ble åpnet igjen 6. mai. Nå skal både Oslo og resten av landet gjenåpnes ytterligere. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

Den planlagte gjenåpningen får flere smittevernprofessorer som gjennom pandemien har bedt om strengere tiltak til å gå ut med en advarsel.

Andersen ble i 2020 kåret til Årets Oslo-lege for sin mangeårige innsats i hovedstadens smittevernarbeid. Hun har gjennom pandemien tatt til orde for mer munnbindbruk.

På spørsmål om hun tenker den planlagte gjenåpningen av Norge er forsvarlig, svarer hun klart:

– Landsomfattende lettelser er etter mitt syn ikke forsvarlig ennå, fordi totalt antall nysmittede per døgn ligger stabilt høyt, og ikke går raskt nok ned, sier hun til NTB.

– Sjansen for en fjerde pandemitopp i Norge er til stede når vi ser hva som skjedde i fjor sommer. Da var vi nede på 0–10 nysmittede hver dag i hele landet i flere uker. Det var gode utsikter, sier Andersen.

Luftsmitte og grensekontroll

Hun peker på to tiltak som kunne ha blitt tatt for å sørge for en forsvarlig gjenåpning: Enda strengere grensekontroll, og en anerkjennelse av at det er stor risiko for luftbåren smitte.

Andersen viser til det amerikanske folkehelseinstituttet CDC, og delvis Verdens helseorganisasjon (WHO), som begge vurderer faren for luftbåren smitte som stor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer