Problemer for Pfizer – kan kun levere halvparten så mange vaksiner som forventet i år

Vaksineprodusenten Pfizer kan kun levere halvparten av vaksinene de hadde regnet med å levere før nyttår. Selskapet sliter med råvaretilgangen.

Foto: AFP/NTB
Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Wall Street Journal skriver at Pfizer bare kan levere 50 millioner vaksiner før nyttår, mens planen opprinnelig var å levere 100 millioner. Selskapet mener imidlertid at leveranseproblemene ikke vil få konsekvenser for planen om å levere 1 milliard vaksiner i 2021.

– Oppskaleringen av forsyningslinjen for råvarer tok lenger tid enn forventet. Og det er viktig å understreke at utfallet av de kliniske forsøkene var noe forsinket i forhold til de tidlige anslagene, sier en talsperson for selskapet til avisen.

Samtidig oppdaget Pfizer at noen av råvarene de fikk tilgang til i en tidlig fase, ikke var av god nok kvalitet.

– Vi har fikset det, men vi rakk ikke å gjøre det i tide til å nå dette årets anslag på leveranser, sier en person som har jobbet med utviklingen av vaksinen til Wall Street Journal.

Annerledes-vaksine

Pfizer henter råvarene sine fra leverandører i Europa og USA.

Problemene Pfizer nå har havnet i, illustrerer hvor annerledes utviklingen av koronavaksinen er. Vanligvis venter en vaksineprodusent med å kjøpe inn råmateriale til produksjonen til etter at vaksinen er godkjent.

Pfizer har aldri tidligere produsert en vaksine som bruker såkalt mRNA-teknologi.

– For denne vaksinen har alt skjedd samtidig. Vi startet med å sette opp forsyningskjedene i mars, mens vaksinen fortsatt var under utvikling. Det har aldri skjedd før, sier den Pfizer-ansatte som Wall Street Journal har snakket med.

Kan gi problemer for britene

Leveranseproblemene kan blant annet få konsekvenser for Storbritannia, som har godkjent Pfizer-vaksinen og bestilt 40 millioner doser.

Også Norge har håp om å kunne gå i gang med massevaksinering med Pfizer-vaksinen, men er avhengig av at EU først godkjenner den. Det er ventet at det vil skje på et møte 29. desember.

Pfizer-vaksinen gir beskyttelse mot covid-19 i 95 prosent av tilfellene, ifølge foreløpige testresultater. Det er ikke meldt om alvorlige bivirkninger. Vaksinen tas i to doser, med tre ukers mellomrom. Den vil angivelig koste rundt 180 kroner per dose.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer