Prisene skyter i været

Konsumprisindeksen (KPI) steg 0,6 prosent fra februar til mars 2022 og er 4,5 prosent høyere enn for ett år siden, viser nye tall fra SSB.

Illustrasjonsfoto. Foto: Terje Pedersen / NTB
Illustrasjonsfoto. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tolvmånedersveksten gikk opp fra 3,7 prosent forrige måned, ifølge SSB.

– Årsaken til den økte veksttakten er først og fremst at prisene på strøm og drivstoff steg i mars i år, mens de falt på samme tid i fjor, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

KPI justert for avgiftsendringer og energivarer, den såkalte kjerneinflasjonen, steg med 2,1 prosent fra mars 2021 til mars 2022, noe som er uendret fra februar.

Med andre ord viser tallene at det er nettopp energivarer som drar prisveksten opp, slår SSB fast.

– Prisveksten på drivstoff akselererte den siste måneden, fra et allerede høyt nivå. Vi ser dette i sammenheng med den siste tidens vekst i råoljeprisen, som også økte i mars, som følge av usikkerhet i internasjonal forsyning av olje, sier Espen Kristiansen.

De siste tolv månedene har prisene på drivstoff og smøremidler økt med over 40 prosent. Prisene på elektrisitet inkludert nettleie steg 23,8 prosent fra mars 2021 til mars 2022

Blant varegruppene som gikk mest opp, utenom energivarene, finner vi passasjertransport med fly, hvor prisene økte 13,6 prosent fra februar til mars 2022.

En av de få varegruppene hvor prisene gikk ned fra februar til mars var matvarer, med en nedgang på 1,7 prosent fra februar til mars 2022.

(NTB)

MAJONES-TRIKSET: Sliter du med å få bort klistremerkene som sitter på glass eller møbler? Da er det bare å finne fram majonesen og prøve dette tipset! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer