Prisene har steget med 6,5 prosent det siste året

Prisene i Norge har steget med 6,5 prosent fra november i fjor til november i år. Høye strømpriser utgjør mye av økningen. Siste måned gikk prisene derimot ned.

Prisene i Norge har steget med 6,5 prosent fra november i fjor til november i år. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Prisene i Norge har steget med 6,5 prosent fra november i fjor til november i år. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prisene i Norge var i november 6,5 prosent høyere enn for ett år siden. Dermed er prisveksten ett prosentpoeng lavere enn i oktober.

– Det ble målt en sterkere oppgang i strømprisene fra oktober til november i fjor sammenlignet med i år. Dette er hovedgrunnen til at tolvmånedersveksten går ned fra 7,5 prosent i oktober til 6,5 prosent i november, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Lavere enn oktober

Tolvmånedersveksten i prisene justert for avgiftsendringer og uten energivarer, var på 5,7 prosent i november. Det er 0,2 prosentpoeng lavere enn i oktober, som var en toppnotering.

Blant vare- og tjenestegruppene som har hatt kraftigst prisoppgang finner vi matvarer, møbler, hotell- og restauranttjenester samt biler.

Prisene på drivstoff og smøremidler falt med 4 prosent den siste måneden, men de siste tolv månedene er økningen på hele 26,8 prosent.

Ned i oktober, men fortsatt prisoppgang totalt

Ifølge SSB er det fortsatt en bred og sterk prisoppgang på de fleste varer og tjenester, til tross for at tolvmånedersveksten gikk litt ned i november sammenlignet med rekordnivået i oktober.

Nedgangen kan trolig sees i sammenheng med tilbudskampanjer som for eksempel black week i november.

SSB har også beregnet strømstøtteordningens effekt på prisstigningen, og har funnet ut at uten denne ordningen ville prisstigningen det siste året totalt ha vært på 8,4 prosent i november. Strømstøtten bidro til å dempe tolvmånedersendringen med 1,9 prosentpoeng.

Mer om