- Prisen gikk til feil nordmann

Kultursjef i den svenske avisen Expressen, Victor Malm, mener det var feil nordmann som fikk nobelprisen i litteratur. Han mener Dag Solstad burde fått den.

Jon Fosse har i flere år vært en av favorittene til å vinne Nobelprisen Foto: Jessica Gow/TT News Agency via AP.
Jon Fosse har i flere år vært en av favorittene til å vinne Nobelprisen Foto: Jessica Gow/TT News Agency via AP. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var Jon Fosse som torsdag fikk vite at han er vinneren av årets nobelpris i litteratur.

Expressens kommentator Victor Malm skriver at Jon Fosse tilhører en av verdenslitteraturens fremste navn.

– Ikke bare som dramatiker, men også som poet og romanforfatter, skriver han.

Malm skriver at han fant Fosse gjennom «Stein til stein» fra 2013, som Malm kaller en «vakker, nesten salmelignende bok, som med sin enkle ordknapphet samler kraft etter hver gjennomlesing».

Likevel mener han at Nobels litteraturpris burde ha gått til Dag Solstad, ikke Jon Fosse.

– Det hadde vært modigere å velge Solstad, skriver Malm i Expressen.

Solstad var hans nobelpriskandidat, noe Malm mener ville vært et motstykke til det store alvoret som preger den tradisjonelle europeiske litteraturen.

– Det kan gjøre meg trøtt. Fosse er ikke kjedelig, men setter du ham opp mot den vilt humoristiske landsmannen Solstad, min nobelpriskandidat, ser du noe mindre originalt og mer generelt, skriver Malm, som understreker at han ikke har noe imot Fosse.

– Solstads innsikt i den skandinaviske velferdsstatens historiske erfaringer har intet motstykke i verdenslitteraturen, fortsetter Malm.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer