Prinsesse Ingrid Alexandra på rundtur: - Veldig lærerikt å være her

Stortingspresidenten og prinsesse Ingrid Alexandra spøkte om den flotte utsikten til Slottet da hun besøkte Stortinget og kontoret hans. Hun syns besøket var lærerikt.

Prinsesse Ingrid Alexandra signerte i Stortingets gjestebok under sitt besøk. I signaturen var det et hjerte. Foto: Lise Åserud / NTB
Prinsesse Ingrid Alexandra signerte i Stortingets gjestebok under sitt besøk. I signaturen var det et hjerte. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

– Vi skryter av dette kontoret. Vi sier at det er Norges flotteste kontor, sa stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap), som tok imot prinsessen på Løvebakken i forbindelse med hennes myndighetsdag fredag.

I møtet på stortingspresidentens kontor var også visepresident Svein Harberg (H) og Stortingets aller yngste representant, 20 år gamle Maren Grøthe (Sp), til stede.

Da de hadde satt seg ned ved møtebordet, bemerket stortingspresidenten at det er flott utsikt til Slottet fra prinsessens plass ved møtebordet.

– Veldig, svarte prinsessen til humring fra rommet.

Rundtur på Stortinget

På vei ut av Stortinget takket prinsessen for at hun fikk komme på besøk.

– Det var veldig lærerikt å være her, sa hun til Gharahkhani.

Stortingsbesøket startet med at prinsessen ble tatt imot på Løvebakken av Gharahkhani. Hun fikk deretter en omvisning i stortingssalen, der presidenten fortalte om interiøret, arkitekturen og Oscar Wergelands kjente maleri «Eidsvold 1814».

Gharahkhani fortalte også om tanken bak plasseringen av stortingsrepresentantene, som sitter i alfabetisk orden etter valgdistrikt, samt om plasseringen av presselosjen og publikumsgalleriet.

Stortingspresidenten benyttet anledningen til å si at han setter pris på de korte avstandene mellom folket og de folkevalgte.

– Omtrent hver dag er det innbyggere som kommer og holder appeller og demonstrasjoner. Her driver vi og diskuterer sakene, og der er lyden av folket som er opptatt av de sakene. Det viser hvor små avstandene er mellom Stortinget og folket, og også Slottet og folket, sa han.

Signerte gjestebok

Prinsesse Ingrid Alexandra signerte også en gjestebok. Og på vei ut av Stortinget stoppet hun og stortingspresidenten ved det nye maleriet av Karen Platou, den første kvinne innvalgt til fast plass på Stortinget.

De stoppet også ved maleriene av edsavleggelsene til kong Olav, kong Harald og kong Haakon.

Da kronprins Haakon fikk samme omvisning på sin 18-årsdag, var det daværende stortingspresident Jo Benkow som viste ham rundt.

Rundtur

18-årsfeiringen til prinsesse Ingrid Alexandra er ikke helt som alle andres. Dagen før selve bursdagen blir hun sendt rundt for å lære mer om Stortinget, Høyesterett og regjeringen.

Den dagen Ingrid Alexandra blir dronning, vil hun også få ansvaret for den høytidelige åpningen av Stortinget hver høst. Faren hennes, kronprins Haakon, har vært med kongen på dette helt siden han var 18 år og fersk kronprins i 1991.

Det er usikkert om Ingrid Alexandra skal være med på disse åpningene framover, men dagen før 18-årsdagen møter hun i hvert fall på Stortinget for å lære mer om institusjonen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer