Preses Helga Haugland Byfuglien går av

Preses Helga Haugland Byfuglien går av. Hun har hatt stillingen siden 2011. Avskjedsgudstjenesten blir 26. januar i Nidaros domkirke.

Presens Helga Haugland Byfuglien går av. Her er hun fotografert utenfor domkirken i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix.
Presens Helga Haugland Byfuglien går av. Her er hun fotografert utenfor domkirken i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix. Vis mer
Publisert

Byfuglien ble Den norske kirkes aller første preses i fast stilling i 2011. Hun ble samtidig den første kvinne som ledet bispekollegiet. Hun var tidligere biskop i Borg bispedømme.

I helgen ledet Byfuglien konfirmasjonen til prinsesse Ingrid Alexandra i Slottskapellet sammen med Oslo-biskop Kari Veiteberg.

– I juni neste år fyller jeg 70 år, og jeg har bestemt meg for å slutte før oppnådd aldersgrense, sier Byfuglien.

Som preses har hun vært biskop i Nidaros bispedømme, med Nidaros domprosti som sitt særlige tilsynsområde.

Byfuglien ble ordinert til prestetjeneste våren 1981, og hadde sin første prestetjeneste i Kolstad menighet i Trondheim. Senere var hun også generalsekretær i Norges KFUM-KFUK, før hun ble vigslet til biskop i Borg i 2005.

– Jeg er dypt takknemlig for en rik, spennende og utfordrende tjeneste i vår kirke, sier hun.

Som preses har Byfuglien vært den faste lederen av Bispemøtet i Den norske kirke. Fram til 2010 ble preses valgt av biskopene for en periode på fire år, men fra 2011 har preses vært knyttet til et eget bispeembete – Nidaros bispedømme. Preses er den øverste rangerte representant for Den norske kirke.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer