Populær solkrem kommer dårligst ut i stor test

24 solkremer får stryk av Forbrukerrådet.

(upublisert) Opprettet
Hele 24 av 35 solkremer som Forbrukerrådet har testet, inneholder hormonforstyrrende stoffer, allergiframkallende stoffer eller kjemikalier man ikke vet langtidsvirkningene av.

De 24 solkremene får et såkalt «rødt, surt fjes» av Forbrukerrådet14 av kremene er ment for barn. Bare fem får smilefjes på alle testkriterier.

– Det er spesielt uheldig at solkremer ment for barn inneholder hormonforstyrrende stoffer, i tillegg til andre kjemikalier som gir grunn til bekymring, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Verstingene er bestselgerkremer fra Nivea – Nivea Sun Lotion og Nivea Sun Kids Swim and Play. Begge får såkalte surt fjes på alle testkriteriene, noe som betyr at de inneholder både hormonforstyrrende stoffer, allergiframkallende stoffer og kjemikalier i nanoform. Sistnevnte brukes i kosmetikk og en rekke andre forbrukerprodukter uten at man vet nok om mulige skadelige helseeffekter, ifølge Forbrukerrådet.

Se hele resultatet av testen her

– Det er grunn til å være skeptisk til både hormonforstyrrende stoffer, enkelte parfymestoffer og kjemikalier i nanoform i solkrem. Det finnes for lite kunnskap om hvor trygt det er å spraye eller smøre dette på huden, sier Flesland.

Hun oppfordrer forbrukere til å velge de elleve solkremene som får smilefjes i testen. (©NTB)

Kvinne smører solkrem på gutt 7 år. Sommer, bading og soling. Mor og barn.(FOTO: THORFINN BEKKELUND, SAMFOTO)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.