Politirazzia mot OL-arrangørene i Paris: Mistanke om økonomisk rot

Fransk økokrim mistenker ulovligheter i tildelingen av kontrakter i forbindelse med OL i Paris neste år. Tirsdag gjennomsøkte politiet OL-hovedkvarteret.

Paris skal arrangere OL neste år. Foto: Michel Euler / AP / NTB
Paris skal arrangere OL neste år. Foto: Michel Euler / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De franske arrangørene bekrefter situasjonen overfor det franske nyhetsbyrået AFP.

Den franske avisen Le Parisien skriver også om aksjonen. Den hevder å ha kilder på at politiet slo til på oppdrag fra det som i Frankrike tilsvarer norske Økokrim.

Aksjonen skal ha sammenheng med mistanke om uregelmessigheter ved tildeling av kontrakter til OL 2024. Det er en rapport fra det franske antikorrupsjonsbyrået AFA som ligger til grunn for mistankene.

Det franske Økokrim har også gjennomført en aksjon hos selskapet Solideo, som er ansvarlig for tildeling av anleggsoppdrag for OL-arrangøren.

Organisasjonskomiteen oppgir at de samarbeider med politiet.

Første gang

Det er første gang at politiet slår til mot kontorene til OL-arrangørene i Paris-forstaden Saint-Denis.

Razziaen gjennomføres av tjenestemenn fra flere ulike etater i fransk politi, blant dem finansavdelingen til hovedstadspolitiet. Det opplyser en kilde nær etterforskningen til AFP.

For to år siden fremhevet to rapporter fra det franske antikorrupsjonsbyrået (AFA) blant annet «interessekonflikter» som kunne påvirke «hvitere enn hvitest»-bildet som lederen av organisasjonskomiteen, Tony Estanguet, har sagt at OL-arrangørene vil smykke seg med.

Etterforskere har uttalt at prosedyrene som er benyttet rundt kjøp av ulike tjenester til sommerlekene, er «upresise og ufullstendige», og at interessekonflikter ikke nødvendigvis er tatt hensyn til på riktig måte.

OL-topp trakk seg

Tirsdagens razzia er siste kapittel i dramatikken som har omgitt fransk idrett den siste tiden. I mai valgte lederen av den franske OL-komiteen, Brigitte Henriques, overraskende å trekke seg med umiddelbar virkning.

I etterkant ba IOC-ledelsen om at alle involverte måtte bidra til at uoverensstemmelsene som hadde preget komiteen måtte opphøre. Inntil videre er ikke en Henriques-arvtaker utpekt.

Sommerlekene i den franske hovedstaden skal arrangeres fra 26. juli til 11. august neste år.

Paris ble offisielt tildelt lekene av under Den internasjonale olympiske komités kongress i Lima i Peru i 2017.

Det konkurreres i 329 øvelser i 32 ulike idretter under lekene.

(©NTB)

Mer om