Politiets evaluering om Jensen-saken: Lederskapet sviktet

Et uavhengig utvalg slår fast at lederskapet sviktet i oppfølgingen av bekymringsmeldinger mot Eirik Jensen før han ble dømt for korrupsjon og hasjsmugling.

Ekspolitimann Eirik Jensen i forbindelse med fengslingsmtet i rettssal 250 i Oslo Tinghus torsdag. Ekspolitimann Eirik Jensen er dmt til 21 rs fengsel for grov korrupsjon og innfrsel av hasj.Foto: Geir Olsen / NTB
Ekspolitimann Eirik Jensen i forbindelse med fengslingsmtet i rettssal 250 i Oslo Tinghus torsdag. Ekspolitimann Eirik Jensen er dmt til 21 rs fengsel for grov korrupsjon og innfrsel av hasj.Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

Et halvt år etter at Eirik Jensen ble rettskraftig dømt for grov korrupsjon og medvirkning til hasjsmugling, la politiet onsdag fram resultatet av evalueringen som et eksternt utvalg har gjort av saken.

Politidirektør Benedicte Bjørnland sa allerede i fjor sommer at den svært spesielle saken, der den betrodde politimannen gjennom 20 år hadde et tett samarbeid med hasjsmugleren Gjermund Cappelen. Bjørnland ventet til Høyesterett hadde avslått Jensens anke før hun ba et eksternt ekspertpanel, ledet av høyesterettsadvokat Ingeborg Moen Borgerud, om å vurdere flere sider knyttet til saken.

Blant temaene som er gransket, er informantbehandling, internkontroll og hvordan ledelsen har fungert. Helt konkret ba Politidirektoratet utvalget om å vurdere om det ble gitt eller fanget opp noen bekymringsmeldinger knyttet til Eirik Jensen i tiden mellom 1993 og fram til pågripelsen i 2014.

Utvalget har ikke hatt til oppgave å ta stilling til spørsmål som har vært gjenstand for den rettslige behandlingen av saken, og har heller ikke vurdert etterforskningen eller den påtalemessige behandlingen.

Domstolene har slått fast at Jensen helt siden tidlig på 1990-tallet hadde misbrukt sin stilling som politimann. Innad i politiet spurte mange om hvordan det kunne skje.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer