Mann skutt av politiet i Askim:

Politiet utvider siktelsen: Skal ha tatt livet av dyr

Mannen som ble skutt av politiet i Askim, ble truffet i beinet. Spesialenheten etterforsker saken, samtidig som mannen blir etterforsket for en rekke forhold.

Spesialenheten vil foreløpig ikke si noe om hva som er funnet på åstedet. Foto: Lise Åserud / NTB
Spesialenheten vil foreløpig ikke si noe om hva som er funnet på åstedet. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

Mannen vil bli fremstilt for varetektsfengsling, siktet for en rekke forhold.

– Vi kan ikke utelukke at siktelsen blir ytterligere utvidet, sier politiadvokat Ida Lovise Gjeset i Øst politidistrikt i en pressemelding torsdag ettermiddag.

Tjenestepersonene som var involvert, blir fulgt opp av nærmeste ledere og støtteapparatet i politiet, sier hun videre.

– Basert på det vi vet om hendelsesforløpet så langt, har de gjort det de kunne og skulle i denne saken. Jeg ser derfor ingen grunn til å ta dem ut av tjeneste, sier politimester Lilaas-Skari.

Skjøt mot beina

Onsdag ettermiddag fikk politiet melding om en mann som hadde truet til seg en leid varebil et sted i Mysen i Indre Østfold. Han ble kort tid etter funnet et stykke derfra, på veien mot Askim noen kilometer unna.

– De to tjenestepersonene utgjorde to separate patruljer som kom til stedet etter at han hadde kjørt ut på et jorde. Pågripelsen skjedde et stykke unna bilen. I forbindelse med pågripelsen løsnet en av tjenestepersonene varselskudd og rettet skudd mot beina til mannen, opplyser påtalefaglig etterforskningsleder Marit Oliver Storeng i Spesialenheten til NTB.

Mannen, som er i 20-årene, ble truffet og skadd. Deretter fikk de to politifolkene kontroll på ham og satte i gang med å gi førstehjelp. Kort tid etter kom det mer politi og helsepersonell til stedet, heter det videre.

Kan være flere vitner

Tjenestepersonen som avfyrte skudd, ble avhørt onsdag kveld av Spesialenheten og har dermed status som mistenkt, i tråd med vanlig praksis. Den andre tjenestepersonen ble avhørt som vitne.

Det er foreløpig ikke kjent om det var flere vitner til hendelsen, ifølge Storeng.

– Av hensyn til den videre etterforskningen er det for tidlig å gi nærmere informasjon om hendelsesforløpet, hva som utløste politiets bruk av våpen, antall avfyrte skudd, avstand og så videre, sier hun.

Kripos bistår

Kripos bisto onsdag Spesialenheten med undersøkelser på åstedet og skal jobbe videre med kriminaltekniske undersøkelser av gjenstander som er funnet der.

– Jeg ønsker av hensyn til den videre etterforskningen foreløpig ikke å kommentere nærmere hva det er tatt beslag i, sier Storeng til NTB.

Hun begrunner det blant annet med at den fornærmede ennå ikke er avhørt. Det skal skje så snart som mulig.

Advokat Vegard Lien er oppnevnt som bistandsadvokat og forsvarer for mannen.

De nærmeste dagene skal Spesialenheten blant annet gjennomgå lydlogg fra sambands- og telefontrafikk til og fra politiets operasjonssentral i forbindelse med hendelsen. De skal også få tak i dokumentasjon fra Øst politidistrikts straffesaker som kan være relevante.

– Utvidet siktelse mot mannen

Samtidig med at Spesialenheten etterforsker politiskytingen, etterforsker Øst politidistrikt mannens mulige straffbare handlinger. Han ble først siktet for grovt ran, men siktelsen er senere utvidet til å omfatte brudd på vegtrafikkloven, brudd på dyrevelferdsloven og trusler mot politiet – og denne kan altså bli ytterligere utvidet.

– Dette er på bakgrunn av de hendelsene som skjedde i går, hvor vi mener det foreligger flere straffbare forhold, sier politiadvokat Anders Johnsen Bækkemoen i Øst politidistrikt.

Han sier til TV 2 at siktelsen for brudd på dyrevelferdsloven kommer i forbindelse med at mannen skal ha tatt livet av en annen persons dyr samme dag. Personen som eide dyret, har status som fornærmet, i tillegg til personen som ble frarøvet bilen sin og mannen selv som følge av at han ble skutt.

Han opplyser samtidig at fengslingsmøtet for mannen vil holdes fredag.

Mannen har straffehistorikk og er tidligere domfelt, opplyser politiet til VG.

Han er fortsatt innlagt på Ullevål sykehus med alvorlige skader. Tilstanden hans skal være stabil, ifølge Bækkemoen.

– Truet med kniv

Bilen som skal ha blitt kapret, var utleid fra Oslo Bilutleie samme morgen, ifølge Smaalenenes Avis.

Medinnehaver Maciej Buczko opplyser at det er en privatperson som leide varebilen.

– Bilen ble leid ut samme morgen. Et par timer senere fikk jeg telefon om at bilen var kapret, og at kunden vår var blitt truet med en kniv. Like etterpå ble jeg kontaktet av politiet, sier Buczko.

Personen som ble truet med kniv, er fysisk uskadd etter hendelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer