Politiet undersøker om bombetrussel mot Ryanair-fly har sammenheng med tidligere hendelse

Politiet mener det er naturlig å se fredagens bombetrussel i sammenheng med en tidligere trusselhendelse mot et Ryanair-fly, opplyser politiet til NTB.

Passasjerflyet står nå parkert i utkanten av Oslo lufthavns område på Gardermoen. Der blir det undersøkt av bombegruppa. En 51 år gammel britisk mann er anholdt av politiet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Passasjerflyet står nå parkert i utkanten av Oslo lufthavns område på Gardermoen. Der blir det undersøkt av bombegruppa. En 51 år gammel britisk mann er anholdt av politiet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

– Det er naturlig å se de to hendelsene i sammenheng, og det blir etterforskningsrelaterte spørsmål som vi skal undersøke, sier leder Olav Unnestad for felles operative tjenester i Øst politidistrikt til NTB.

Den andre trusselsituasjonen fant sted på et Ryanair-fly fra Krakow til Dublin tidligere denne uken. Der ble det funnet en lapp på toalettet hvor der det sto at det var eksplosiver om bord på flyet.

Ryanair har bekreftet til VG at også fredagens trusselmelding var skrevet på en lapp som ble funnet om bord i flyet.

Stansted flyplass

Den lignende episoden tidligere denne uken medførte at flyet ble tvunget til å lande på Stansted lufthavn i London. To menn på henholdsvis 26 og 47 år ble pågrepet av politiet i Essex for å ha stått bak truslene, ifølge BBC.

Det var på nettopp Stansted flyplass i London at også Ryanair-flyets tur mot Oslo startet fredag. Ruteflyet på vei fra flyplassen til Gardermoen da trusselmeldingen kom.

51-åring anholdt

En 51 år gammel britisk mann som befant seg om bord i det aktuelle flyet fredag, er anholdt av norsk politi. De mistenker han for å stå bak truslene. De vet ikke om mannen reiste alene, eller om han var en del av et reisefølge.

– Det er flere grunner til at vi har anholdt han, og det vil vi komme tilbake til senere når etterforskningen er kommet i gang, sier Unnestad.

51-åringen vil bli avhørt så fort som mulig, opplyser politiet.

Undersøkes av bombegruppa

Flyet landet på Oslo lufthavn klokken 12.25, og alle om bord ble fraktet med busser vekk fra flyet, som nå står parkert i utkanten av flyplassens område. Der blir det undersøkt av bombegruppa.

De 142 passasjerene og seks besetningsmedlemmene blir ivaretatt av umiddelbar nærhet av Gardermoen.

– Det kan være naturlig å avhøre dem. Først er vi nødt til å komme gjennom denne akutte fasen, få skuldrene godt ned, og gjøre slike etterforskningsmessige vurderinger etter hvert, sier Unnestad.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer