Politiet trapper opp ruskontroller i trafikken

Så langt i år har mer enn 10.000 nordmenn blitt tatt for ruskjøring. Denne uken har politiet ekstra oppmerksomhet på ruskjøring i trafikken.

Denne uken har politiet ekstra oppmerksomhet på ruskjøring i trafikken. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Denne uken har politiet ekstra oppmerksomhet på ruskjøring i trafikken. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

– En ruspåvirket sjåfør utsetter ikke bare seg selv, men også andre trafikanter for fare. I 22 prosent av dødsulykkene er ruspåvirkning en medvirkende årsak til ulykken, sier UP-sjef Knut Smedsrud i en pressemelding.

Så langt i år har 10.643 førere blitt anmeldt av politiet for ruspåvirket kjøring. Det er en økning på 19 prosent fra samme periode i 2021 – da var det 8916 anmeldelser. Sammenlignet med i fjor er tallet en nedgang på 3 prosent fra 2022 , da det var10.963 anmeldelser.

Denne uken har politiet ekstra oppmerksomhet på ruskjøring i trafikken.

– Politiet forebygger og avdekker ruspåvirket kjøring hver dag. En ruspåvirket sjåfør har ingenting i trafikken å gjøre, og vi oppfordrer alle trafikanter til å bidra til trafikksikkerhet ved å kjøre rusfri, sier Smedsrud.

Ifølge alkovettorganisasjonen Av-og-til øker risikoen for å bli innblandet i en ulykke med 68 ganger med promille.

– Hver fjerde dødsulykke på norske veier er rus involvert. Promillen er like farlig på vei fra vors, nachspiel eller på vei til butikken dagen derpå, sier generalsekretær Ragnhild Kaski i Av-og-til.

(©NTB)