Politiet: «Noe begrenset evne» til å håndtere droner

Det er politiet som har ansvar å gripe inn mot ulovlig droneflyging, men etaten sier den har «noe begrenset evne» til å håndtere droner.

Den siste tiden har det vært en rekke dronehendelser i Norge, inkludert observasjoner i Nordsjøen. Politiet sier de har begrenset mulighet til å stanse dronene. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Den siste tiden har det vært en rekke dronehendelser i Norge, inkludert observasjoner i Nordsjøen. Politiet sier de har begrenset mulighet til å stanse dronene. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ersom Avinor, Heimevernet eller andre oppdager en drone som må stanses, er det politiet de ringer. En reaksjon kan være å sette dronen ut av spill, men dette er et krevende arbeid, skriver Aftenposten.

Politidirektoratet skriver i en epost til avisen at de har «noe begrenset evne til å håndtere dronene», men de jobber med saken. Nettavisen skrev om saken tirsdag.

– Politiet er nå i en prosess for å øke kapasiteten både med materiell og personell, skriver direktoratet. Et tidligere prosjekt der politiet testet mottiltak mot droner er lagt ned.

Mottiltak mot droner er teknologisk krevende og krever høy kompetanse. Det er en omfattende prosess å bygge opp og utvikle denne kapasiteten. Det opplyser Jonny Lian ved Nasjonale bistandsressurser i Oslo, som har overtatt ansvaret for antidronearbeidet.

For tiden har politiet et helikopter i beredskap på Vestlandet, der det nylig har bistått ved Kårstø og Flesland.

Politimester Hans Vik i Sørvest politidistrikt, som har ansvar for dronehendelser på norsk sokkel til havs, erkjenner at de mange dronesakene er krevende for politiet. Han vil ikke gå i detalj om hvilke verktøy de har tilgjengelig, men sier de øver sammen med andre aktører og at Kystvakten rykker ut ved dronehendelser til havs.

(©NTB)

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer