Drap på Vinstra

Politiet: Mann i 30-årene siktet for drap etter dødsvold på Vinstra

Politiet mener mannen som ble funnet død i en bolig på Vinstra i Oppland i midten av august, ble kvalt. En mann 30-årene er siktet for drap.

En mann i 30-årene er siktet for å ha drept en person på Vinstra i Gudbrandsdalen 15. august i år. Foto: Bjørn Berget / Dølen / NTB scanpix
En mann i 30-årene er siktet for å ha drept en person på Vinstra i Gudbrandsdalen 15. august i år. Foto: Bjørn Berget / Dølen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Etterforskningen har så langt vært omfattende, med blant annet henblikk på å forsøke å avklare motiv, uten at politiet per i dag kan gi noe fullgodt svar. Siktede har så langt ikke kunnet kaste nevneverdig lys over hendelsesforløpet på grunn av blant annet manglende hukommelse, skriver Innlandet politidistrikt i en pressemelding fredag ettermiddag

Den siktede mannen var opprinnelig siktet for grov kroppsskade med døden til følge etter at en mann i 60-årene ble funnet død i en bolig på Vinstra i Oppland.

Etterforskningen siden pågripelsen 15. august har gitt politiet holdepunkter for å mistenke at mannen døde som følge av kvelning.

Var naboer

Den siktede mannen ble fredag varetektsfengslet i ytterligere fire uker, noe han selv samtykket til.

Offeret og mistenkte var naboer, og skal ifølge politiet ha bodd ved siden av hverandre i en årrekke.

Den videre etterforskningen vil blant annet bestå av å kartlegge den siktede mannens bevegelser i forkant av hendelsen. I tillegg til å gjennomføre nye avhør, avventer politiet nå svar på undersøkelser av mannen fra de rettsoppnevnte sakkyndige.

To pågrepet på stedet

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 19.21 torsdag 15. august. Det var et vitne som ringte inn og meldte om hendelselen.

Da politiet rykket ut, fant de den avdøde i vedkommendes egen bolig på Vinstra. To menn ble pågrepet på stedet – hvorav den ene var personen som ringte inn til politiet og den andre var den nå drapssiktede mannen. Førstnevntes status ble raskt endret fra mistenkt til vitne.

Fakta om drapssaker i Norge i 2019

Hittil i år har politiet her i landet startet etterforskning av 14 drapssaker med 15 ofre. I tillegg kommer tre saker knyttet til dødelig vold.

* 1. januar: 49 år gamle Anne Kari Bjelland blir funnet drept etter en boligbrann i Haugesund. Obduksjonsrapporten viste at hun døde av stikkskader. Hennes samboer, en mann i 50-årene, blir tiltalt for drap og også for likskjending, basert på at han rett etter drapet skal ha tømt ut bensin flere steder i boligen og tent på. Saken kom opp for Haugaland tingrett i august 2019, og mannen ble dømt til elleve og et halvt års fengsel for drap og likskjending.

* 10. januar: 66 år gamle Randi Berntsen blir funnet drept i en leilighet i Sjøfarendes Aldershjem på Nordnes i Bergen like etter klokken 2 på natten. Hennes samboer, en 43 år gammel svensk borger, ble pågrepet på stedet og har erkjent drapet. Ifølge tiltalen har han blant annet påført lim i luftveiene til kvinnen, kvalt henne og stukket henne i halsen og brystet.

* 7. februar: 42 år gamle Ramilem Kamal fra Filippinene blir funnet død i en leilighet på Bjørndal i Oslo. En av naboene, en 39 år gammel mann med asiatisk bakgrunn, blir pågrepet og siktet for å ha drept henne.

* 15. februar: 28 år gamle Said Bassam Chataya, kjent fra hiphop-miljøet, blir knivstukket ved Danmarks plass i Bergen ved 21.30-tiden og dør en snau time senere på sykehus. Tolv personer blir siktet i saken, én av dem for selve drapet.

* 19. februar: 67 år gamle Bjørg Marie Skeisvoll Hereid, som var bosatt i Bærum, blir angrepet med øks på en gravlund i Haugesund. Hun dør dagen etter som følge av skadene. En 48 år gammel mann blir siktet og senere tiltalt for drapet. Han er dømt 22 ganger tidligere. Statsadvokaten mener han var psykotisk da drapet skjedde, og påtalemyndigheten vil at mannen skal dømmes til overføring til tvungent psykisk helsevern i stedet for fengselsstraff.

* 27. februar: En 62 år gammel kvinne blir drept i en leilighet på Ellingsrud i Oslo. Kvinnens 29 år gamle sønn var i leiligheten da politiet kom til stedet og er pågrepet og siktet for drapet.

* 12. mars: En 63 år gammel kvinne blir funnet knivdrept i en leilighet i en kommunal bolig i Nattlandsveien i Bergen. Kvinnens ektemann (59) blir knivstukket og alvorlig skadd. Sønnen deres på 36 år er siktet for drap og drapsforsøk. De sakkyndige har konkludert med at han var psykotisk og ikke kan straffes med vanlig fengsel.

* 1. april: En 30 år gammel mann blir pågrepet, siktet for å ha knivdrept sin tidligere kone i 30-årene på Strømmen i Akershus. Paret er iranske statsborgere.

* 2. april: En 40 år gammel mann blir funnet livløs i en bolig i Florø i Sogn og Fjordane. Han blir kort tid etter erklært død. En 22 år gammel mann ble noen timer senere pågrepet og siktet for drap. To dager etter drapet blir en 40 år gammel mann også siktet i saken, men mistanken mot ham er svekket. Både avdøde og de to siktede er norske statsborgere og bosatt i Florø. Offeret skal ha blitt slått i hodet med en metallgjenstand.

* 27. april: 40 år gamle Gisli Thor Thorarinsson blir funnet skutt i et bolighus i Mehamn i Finnmark. Han dør kort tid etterpå. To menn på 35 og 32 år blir pågrepet. 35-åringen regnes som hovedmistenkt og er siktet for drap, mens 32-åringen er siktet for medvirkning til drap. Både offeret og de to siktede er islandske statsborgere.

* 1. juni: 43 år gamle Ronny Nygård blir funnet død på en parkeringsplass i Åsane i Bergen. Politiet ber 7. juni om tips i saken og opplyser da at de ikke har indikasjoner på at noe straffbart har skjedd. 21. august blir en 27 år gammel mann pågrepet og siktet for drap.

* 15. juni: Et elleve uker gammelt barn fra Hønefoss blir lagt inn på sykehus med alvorlige skader og dør rundt halvannen måned senere. Foreldrene er siktet for grov kroppsskade.

* 22. juni: En eldre mann blir funnet forslått i en kommune i Telemark. Han dør senere av skadene. En mann i 40-årene er siktet for grov kroppsskade med døden til følge. Ifølge NRK er offeret den siktedes far.

* 27. juni: Siri Helen Johannessen (66) og Per Arne Ormehaug (67) blir funnet drept i en enebolig på Kolltveit på Sotra utenfor Bergen. En sønn (40) ble pågrepet på stedet og siktet for drapene.

* 4. august: En kvinne og en mann i 70-årene blir funnet skadd i en bolig i Ørskog kommune i Møre og Romsdal. Kvinnen dør på sykehus to dager senere. En mann i 30-årene er siktet for grov kroppsskade med døden til følge. Den siktede har en «familiær relasjon» til ofrene.

* 10. august: 17-årige Johanne Zhangjia Ihle-Hansen blir funnet død i en bolig på Eiksmarka i Bærum. Philip Manshaus (21), som er jentas stebror, er siktet for drap. Politiet fant den døde etter å ha pågrepet Manshaus i moskeen Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum, der han begynte å skyte. Ingen ble alvorlig skadd i skytingen. Manshaus er også siktet for terror.

* 15. august: En mann i 60-årene blir funnet død i sin egen bolig på Vinstra i Gudbrandsdalen. En mann i 30-årene blir siktet for kroppsskade med døden til følge. Siktelsen er senere skjerpet til drap. De to har bodd ved siden av hverandre i en årrekke.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer