Politiet klarer ikke å stanse voldsbølgen i Stockholm

Tross økt innsats fra politiet mot skytinger og sprengninger i Stockholm, er det så langt ingenting som tyder på at den gjengrelaterte voldsspiralen avtar.

Tross økt innsats fra politiet mot skytinger og sprengninger i Stockholm, er det så langt ingenting som tyder på at den gjengrelaterte voldsspiralen avtar.
Tross økt innsats fra politiet mot skytinger og sprengninger i Stockholm, er det så langt ingenting som tyder på at den gjengrelaterte voldsspiralen avtar. Vis mer
Publisert

– På kort sikt ser vi på ingen måte at vi har klart å bryte trenden, sier Niclas Andersson som har det operative ansvaret for politiets ekstrainnsats mot gjengvolden.

20. januar klassifiserte politiet den pågående voldsbølgen som en såkalt særskilt hendelse – en større, uforutsett hendelse som politiets normale aktivitet ikke er dimensjonert for. Volden er knyttet til konflikter mellom flere kriminelle nettverk i og rundt Stockholm.

Hittil i år er det registrert 83 skyteepisoder i hele Sverige, sju av dem med dødelig utfall.

Rundt 100 skytevåpen beslaglagt

To måneder senere pågår fortsatt politiets ekstrainnsats med uforminsket styrke. I tillegg til de mange etterforskningene som er i gang, konsentrerer politiet seg om offensiv innsats og forhindring av nye skyteepisoder og sprengninger, forklarer Andersson.

– Det er fortsatt mange voldshandlinger, men det pågår også et svært offensivt arbeid. Vi pågriper veldig mange og har beslaglagt svært mange våpen. Min vurdering er at vi hver dag forhindrer grov voldskriminalitet, sier han og beskriver situasjonen som svært anstrengt.

Han forteller at drøyt 70 pistoler og revolvere er beslaglagt siden slutten av desember. Politiet har også konfiskert over 20 automatvåpen og mer enn 30 kilo sprengstoff. I tillegg er svært mange personer fengslet.

– Jeg tror aldri det har sittet så mange i varetekt i Stockholm som nå. Vi er oppe i over 470 personer, noe som er utrolig mange, sier Andersson.

Tror på langsiktig effekt

Senest i helgen grep politiet inn og stanset trolig grove voldsforbrytelser, sier politilederen, som ikke ser noen tegn til at voldsspiralen er i ferd med å avta.

– Men vi mener at alt vi gjør nå, vil ha en langsiktig effekt. Vi tror denne kriminaliteten sakte kommer til avta og etter hvert komme ned på et lavere nivå.

Han sier det er vanskelig å vurdere hvor lenge spesialinnsatsen, som har fått kodenavnet Frank, kommer til å vare. Foreløpig ligger den fast til over sommeren, men den kan bli forlenget også etter det.

Pårørende angripes

Andersson ser med uro på utviklingen den siste uken der pårørende til gjengkriminelle ser ut til å ha blitt mål i flere grove voldssaker.

– Det er en bekymringsfull utvikling i feil retning, og den må vi få stanset. Vi jobber med bekymrede pårørende som henvender seg til oss, og vi vurderer situasjonen og forsøker å sette inn operative tiltak for å løse denne problematikken, sier han.

I tillegg til at det trengs langsiktig politiarbeid og innsats fra mange andre samfunnsaktører, mener han pårørende kan bidra til en løsning ved å hindre at barn og unge lokkes inn i kriminelle nettverk. Mange av de involverte i den siste tidens konflikter er svært unge.

– Vi har saker der barn i alderen 8 til 13 år er sosialisert inn i disse nettverkene. De blir forsøkt lokket inn med fordeler som skal få dem til å se opp til de kriminelle. Dette er en utvikling politiet ikke kan håndtere alene. Her må hele samfunnet mobilisere, sier Andersson.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer