Politiet: Ingenting tyder på ytre påvirkning bak Vilks-ulykken

Det er ikke noe som tyder på at det var noen ytre påvirkning bak trafikkulykken hvor kunstneren Lars Vilks omkom søndag, opplyser svensk politi.

Den kontroversielle kunstneren Lars Vilks omkom i en trafikkulykke utenfor Markaryd i Småland søndag. To politimenn i bilen mistet også livet på stedet. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB
Den kontroversielle kunstneren Lars Vilks omkom i en trafikkulykke utenfor Markaryd i Småland søndag. To politimenn i bilen mistet også livet på stedet. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bilen med Lars Vilks kom over i motsatt kjørefelt på en strekning der kjørefeltene ifølge Expressen er atskilt av et wiregjerde.

Redningstjenesten og politiet har tidligere konstatert at det skal mye til for at et kjøretøy kan passere over i det andre kjørefeltet der det er slike wiregjerder, skriver Expressen.

Dagens Nyheter meldte at politiet startet etterforskning med mistanke om uaktsomt drap etter kollisjonen.

Etter dagens pressekonferanse avkrefter politiet dette.

– Vi ønsker å utelukke at det har vært noen ytre påvirkning her. Det er ingenting som tyder på at det er tilfellet, men vi ønsker likevel å kunne stenge den døren i etterforskningen, sa Stefan Sintéus, sjef for den regionale utredningsenheten.

Funnet rester av dekk

Den sivile politibilen skal ifølge vitner ha holdt en svært høy fart da den kom over i motsatt kjørefelt og kolliderte med et vogntog. Politiet vet ennå ikke årsaken til hvorfor politibilen, som veide 4,5 tonn, kjørte ut av veibanen.

– Vi har funnet rester av dekkene, og vi undersøker mulighetene for at det kan ha vært en eksplosjon i dekkene eller lignende, sier Sintéus.

De to politimennene hadde i flere år arbeidet med å beskytte Vilks, som levde under politibeskyttelse etter at han tegnet profeten Muhammed i 2007.

Expressen skriver at veistrekningen er ombygd flere ganger de siste årene for å øke trafikksikkerheten.

Vilks var et hatobjekt for muslimer over hele verden, og levde derfor under konstant politibeskyttelse. De to omkomne politimennene var blant livvaktene som passet på ham.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer