Politiet henlegger saken mot Gjerdrum kommune etter leirskredet i 2020

Saken mot Gjerdrum kommune etter leirskredet i 2020 er henlagt som intet straffbart forhold. Kommunene ble orientert om dette mandag, opplyser Øst politidistrikt.

Skredområdet i Gjerdrum kommune. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / NTB
Skredområdet i Gjerdrum kommune. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skredet gikk 30. desember 2020, og ti personer omkom. Politiet opprettet undersøkelsessak, og i januar i år ble kommunen siktet i saken. Saken ble oversendt Oslo statsadvokatembeter for avgjørelse med forslag om forelegg. Kommunen kom med sine merknader i mai i år.

– Statsadvokaten er kommet til at kommunen ikke kan holdes strafferettslig ansvarlig for skredet eller de ødeleggelsene det forårsaket, uttaler statsadvokat Andreas Schei i en pressemelding.

Lettet ordfører

Til Romerikes Blad forteller ordfører Anders Østensen (Ap) at henleggelsen er i tråd med det kommunen hele tiden har ment.

– At kommunen ikke har gjort noe straffbart. Vi som organisasjon er veldig lettet over denne avgjørelsen, sier han.

– Det har vært tyngende å være siktet i en så alvorlig sak over tid. Det er ikke noe vi har tatt lett på, sier ordføreren videre.

Over 1 million kubikkmeter

Området som raste ut Nystulia i Ask sentrum i Gjerdrum, var 300 ganger 700 meter. Omtrent 1,35 millioner kubikkmeter kvikkleire ga etter.

14 bygninger med 31 boenheter forsvant i skredet, og enkelte bygninger ble flyttet opp mot 400 meter.

Ti personer, deriblant en gravid kvinne, mistet livet. Flere av dem var savnet over lengre tid før de ble funnet omkommet. Den siste omkomne ble funnet 25. mars 2021.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer