Politiet har tatt nye DNA-prøver av Jan Helge Andersen

Politiet har tatt nye DNA-prøver av Jan Helge Andersen, og han skal i nye avhør i Baneheia-saken, bekrefter hans forsvarer til Nettavisen.

Jan Helge Andersen har avlagt nye DNA-prøver, sier hans forsvarer, advokat Svein Holden. Foto: Cornelius Poppe / NTB
Jan Helge Andersen har avlagt nye DNA-prøver, sier hans forsvarer, advokat Svein Holden. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert

– Vi er blitt kontaktet av politiet og er i dialog for å finne et egnet tidspunkt. Dette var forventet, og han er innstilt på å forklare seg om det politiet ønsker å spørre ham om, sier advokat Svein Holden til Nettavisen.

DNA-prøvene ble tatt forrige fredag og var frivillig, ifølge Holden.

– Det var aldri tvil om at han ønsket å gjøre dette fordi han ønsker å bidra med det han kan i den pågående etterforskningen, sier han.

Også statsadvokat Andreas Schei bekrefter DNA-prøvene, men vil verken kommentere dette eller avhørene.

– DNA er viktig i saken fordi vi i dag kan analysere flere markører, da er det også viktig med nye prøver, sier Schei til avisen.

Løslatt

Det er også tatt nye DNA-prøver av nylig løslatte Viggo Kristiansen.

Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring etter at Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000.

Jan Helge Andersen ble dømt til 19 års fengsel. Han har sonet ferdig.

Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker godkjente nylig Kristiansens søknad om å få straffesaken fra 2001 tatt opp til ny vurdering.

Stridstema

DNA har vært et av de store stridstemaene i saken.

DNA-bevis knyttet Jan Helge Andersen til drapet, men det ble aldri gjort lignende funn mot Kristiansen. Andersens vitnemål mot sin tidligere venn var viktig for at Kristiansen ble dømt.

Det ble funnet mannlig DNA som ikke kunne stamme fra Andersen på jentene. Den aktuelle DNA-profilen er forenlig med 54,6 prosent av den mannlige befolkningen, deriblant Viggo Kristiansen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer