- Politiet gjorde flere feil da de stoppet Gabby Petito og kjæresten

Politiet i Utah gjorde «flere utilsiktede feil» da de stoppet Gabby Petito og kjæresten hennes før hun ble drept, har en granskning kommet fram til.

Gabrielle «Gabby» Petito forsvant da hun var på biltur med en ombygd varebil sammen med kjæresten Brian Laundrie. Her under en samtale med politiet etter meldinger om bråk mellom henne og kjæresten. Foto: FBI Denver via AP / NTB
Gabrielle «Gabby» Petito forsvant da hun var på biltur med en ombygd varebil sammen med kjæresten Brian Laundrie. Her under en samtale med politiet etter meldinger om bråk mellom henne og kjæresten. Foto: FBI Denver via AP / NTB Vis mer
Publisert

Den uavhengige rapporten som ble utgitt onsdag undersøker hendelsen da Instagram-eventyreren Petito (22) og kjæresten Brian Laundrie (23) ble stoppet av en politipatrulje i Moab i Utah i august etter melding om vold.

Politibetjentene på stedet undersøkte saken og snakket med paret, men konkluderte så med at Petito var den som hadde angrepet Laundrie.

De lot paret reise videre etter å ha krevd at de skulle tilbringe en natt fra hverandre.

Senere utviklet saken seg til å bli en høyprofilert sak om savnet person.

En politivideo av hendelsen viste en synlig opprørt Petito som forklarer at hun slo til Laundrie i en krangel. Denne videoen ble sett nøye på i granskningen. Det reiste spørsmål om en mer passende respons fra politiet kunne ha forhindret dødsfallet.

– Ingen vet og ingen kommer noen gang til å få svaret på det spørsmålet, skriver Brandon Ratcliffe fra politiet i Price i UTA som utarbeidet rapporten.

En måned etter politistansen ble Petito meldt savnet av familien. Hun ble funnet død 19. september i utkanten av nasjonalparken i Wyoming, der paret hadde vært på reise. Obduksjonen viste at hun var blitt kvalt.

Laundrie var oppført som en «person av interesse» i forbindelse med drapet på Petito, men han ble kun siktet for urettmessig bruk av et kredittkort som ikke var hans. Han begikk selvmord og ble funnet død i oktober, i et naturreservat i Florida.

Fulgte ikke lovverket

Lovverket i Utah sier at politiet bør utstedte et direktiv om at overgriperen må møte i retten. I dette tilfellet fastslo politibetjentene at hendelsen var mer et mentalt utbrudd.

En politibetjent som argumenterte mot å utsende et slikt direktiv mot henne, sa at Laundrie kanskje kunne kausjonere henne ut av fengselet og deretter «ha mer kontroll over henne.»

Samme betjent fortalte etterforskerne at dersom han hadde visst at hun var i livsfare ville han ha fulgt med på dem.

– Jeg ville ha gjort hva som helst for å stoppe det, hadde jeg visst hva som skulle skje … Jeg er knust over dette, sa han.

Byen Moab har derimot hyllet politibetjentene, og sier at de «viste vennlighet, respekt og empati i håndteringen av denne hendelsen».

Rapporten på 102 sider kritiserer betjentene for å blant annet ikke ha snakket med et vitne som ringte nødnummeret 911. Vitnet så paret krangle og sa at det var mannen som slo damen.

Samtidig står det i rapporten at politibetjentene gjorde det de trodde var riktig på det tidspunktet, og at ansvaret for Petitos død kun ligger hos drapsmannen.

– Offer for vold i hjemmet

Rapporten foreslår bedre trening, spesielt når det gjelder etterforskning av vold i hjemmet. Den foreslår også at de involverte politibetjentene blir satt på prøvetid eller får utvidet eksisterende prøvetid.

Ratcliffe skriver at selv om det kan ha vært tilfelle at Petito hadde angrepet i den spesifikke hendelsen som Moab-politiet etterforsket, var ikke nødvendigvis slik det var andre ganger.

– Det har hendt mange ganger i min karriere at noen som vi vet fra tidligere erfaring er et langvarig offer for vold i hjemmet, blir arrestert for å ha begått en voldshandling mot sin overgriper, skiver Ratcliffe.

– Det er svært sannsynlig at Gabby var et offer for langvarig vold i hjemmet, enten det var fysisk, mentalt og/eller følelsesmessig, skriver han videre.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer