Politiet fjernet klimaaksjonister ved Førdefjorden

Etter over en uke med aksjoner for å stanse Nordic Minings gruveprosjekt i Førdefjorden, ble aksjonister fra Natur og Ungdom onsdag fjernet av politiet.

Gruveselskapet startet mandag å rive hus der industrianlegget skal bygges. Driftstillatelsen til gruveselskapet er påklaget til Nærings- og fiskeridepartementeFoto: AMANDA IVERSEN ORLICH / Natur og Ungdom / NTB.
Gruveselskapet startet mandag å rive hus der industrianlegget skal bygges. Driftstillatelsen til gruveselskapet er påklaget til Nærings- og fiskeridepartementeFoto: AMANDA IVERSEN ORLICH / Natur og Ungdom / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Aksjonistene har vært i området i over en uke. De ønsker å stanse anleggsarbeidet for Nordic Minings gruveprosjekt ved Førdefjorden.

Onsdag formiddag ankom politiet for å fjerne aksjonistene, hvorav flere hadde lenket seg fast til gravemaskiner og lignende.

Politiet delte onsdag ut bøter for totalt 80.000 kroner, ifølge Natur og Ungdom.

– Vi har hele veien vært klar over at politiet kan bli tilkalt, og at vi risikerer store bøter for å stanse oppstarten av dette miljøfiendtlige gruveprosjektet. Men det er verdt det, sa leder Gina Gylver i Natur og Ungdom (NU) i en pressemelding.

Ville ivareta ytringsfriheten

Flere aksjonister ble vist bort av politiet, men mange returnerte til stedet etter å ha vært innom politistasjonen, bekreftet politiet til NTB onsdag ettermiddag.

Politiet har vært tydelige på at de ønsker å ivareta ytringsfriheten til demonstrantene, men onsdag så de seg nødt til å fjerne dem fra anleggsmaskinene, opplyste politisjef Arne Johannesen til Bergens Tidende.

– Nå har det vært null anleggsarbeid i snart ei uke, og det er grenser for hvor lenge man kan hindre arbeidet, sa Johannessen.

NU-lederen varsler at aksjonene ikke er over.

– Når politiet har fjernet de første aksjonistene, strømmer nye til, sier Gina Gylver.

Utvinning av rutil og granat

Nordic Mining har fått konsesjon til å deponere 250 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden.

Gruveselskapet startet mandag å rive hus der industrianlegget skal bygges. Driftstillatelsen til gruveselskapet er påklaget til Nærings- og fiskeridepartementet.

Selskapet ønsker å utvinne mineralene rutil og granat. Rutil brukes til å fremstille titanoksid, som brukes som hvitt fargepigment i blant annet maling, tannkrem og iskrem.

(©NTB)

Mer om