Politiet: Drapsoffer ble overvåket i flere dager

Politiet mener at de tre siktede overvåket Bård Lanes, som ble drept i Tønsberg, i flere dager før drapet gjennom en sporingsenhet på bilen hans.

Politiet: Drapsoffer ble overvåket i flere dager
Publisert
Sist oppdatert

– Drapshandlingen bærer preg av å ha vært planlagt over tid, sier politiadvokat Fredrik Borg Johannessen i Sørøst politidistrikt i en pressemelding.

– Det ligger også i dette at vi ikke mener at Lanes var et tilfeldig offer og at det har fremkommet informasjon i etterforskningen om at dette bunner i en konflikt med en eller flere av de siktede i saken, som har pågått over flere år. Men det er ikke én enkelt ting som synes å ha vært utløsende for drapet, utdyper Borg Johannessen til NTB.

Under etterforskningen har politiet funnet en sporingsenhet på bilen til Lanes. Borg Johannessen sier at denne kan kobles til de siktede.

– Vi mener at alle de siktede har hatt kontroll på hvor Lanes befant seg i flere dager før han ble drept, sier han.

Gjennom enheten skal de siktede ha kunnet følge Lanes' bevegelser gjennom en nettside og en telefon-app.

Snakket med politiet før han døde

Det var 20. april at 33 år gamle Bård Lanes ble skutt på Kilen i Tønsberg. Lanes ringte selv til nødetatene klokken 22.14 og sa at han muligens var skutt.

Ifølge Tønsbergs Blad rakk Lanes å snakke med politiet før han ble sendt til Tønsberg sykehus, men politiet vil ikke gå ut med hva Lanes sa.

Han døde på sykehuset klokken 01.30.

Nekter straffskyld

Tre menn er siktet for drap eller medvirkning til drap og sitter varetektsfengslet.

Politiet mener at en 26 år gammel mann fra Drammens-området avfyrte skuddene, mens en 31 år gammel mann kjørte bilen som ble brukt til og fra åstedet. Denne bilen ble kort tid etter drapet funnet brennende på Sem i Tønsberg. Samtidig mener politiet at en 29-åring, som har alibi på drapstidspunktet, var med på å planlegge drapet.

Alle tre nekter straffskyld.

Tilknyttet kriminelt miljø

Bård Lanes var en del av det kriminelle miljøet i Tønsberg. Også den siktede 29-åringen og 31-åringen er tilknyttet det kriminelle miljøet i byen.

– De to har en sterk tilknytning til hverandre, og har også en tilknytning til den avdøde, sier Borg Johannessen.

Politiet jobber fremdeles med å finne ut hvorfor 26-åringen de mener skjøt Lanes, kom til Tønsberg.

– Han synes ikke å ha samme tilknytning til Tønsberg som de to andre, og vi jobber fremdeles med å finne ut av relasjonen til de andre siktede og den avdøde, sier Borg Johannessen.

Ble skutt med ombygd startpistol

I pressemeldingen skriver politiet at de fortsatt etterforsker saken med stor styrke, blant annet med bistand fra Kripos. Etterforskningen handler nå i hovedsak om å kartlegge hva som har skjedd i forkant av drapet.

Drapsvåpenet er fortsatt ikke funnet, men ifølge Borg Johannessen har politiet gjennom kriminaltekniske undersøkelser funnet ut at det er en ombygd startpistol eller knallvåpen.

Politiet ønsker fremdeles tips i saken. De har mål om å avslutte etterforskningen innen årsskiftet.

(©NTB)

FENOMEN: Etter tre observasjoner av det piloter mener er en flyvende mann, har FBI nå kommet med en teori. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer