Annonse

Politiet: – Later som de trenger hjelp, men de prøver å lure deg

Advarer mot å stoppe.

Denne uken gikk svensk politi ut og advarte bilister mot kriminelle folk som står langs veiene. Våren er høysesong for såkalte veipirater, og politiet har allerede observert flere i vårt naboland.

De bruker sleipe metoder for å lure til seg verdier. Ved å late som de har biltrøbbel eller trenger hjelp, får de forbipasserende bilister til å stoppe.

I en advarsel på Facebook fraråder svensk politi bilister om å stoppe om de er usikre på om vedkommende faktisk trenger hjelp.

– De lurer til seg kontanter eller bensin ved hjelp av uekte gull langs veiene. Det ser kanskje ut som de har problemer med bilen, men det er et usselt knep for å få deg til å stanse, skriver Polisen på Facebook-siden deres.

Observert i Norge


Også i Norge dukker veipirater opp med jevne mellomrom. UP har tidligere advart bilister mot å stoppe.

– Å stoppe langs høyhastighetsveier som E6 i Østfold er uansett en dum idé. Blir man forsøkt vinket inn av mistenkelige personer så anbefaler vi å kontakte politiet fremfor å stoppe, sier UP-sjef Stein-Olaf Røberg til Fredrikstad Blad.

Han innrømmer at veipiratene er vanskelige å pågripe.

– De er flinke til å forsvinne like raskt som de kom. Vi har ikke pågrepet noen så langt i år.

Slik jobber piratene


Veipiratene opererer gjerne på gjenkjennelig vis, skriver DinSide. Stopper du, kan følgene scenario utspille seg:

  • Personene hevder de trenger hjelp med motorproblemer. Går du ut av bilen, risikerer du å få penger, verdisaker eller bilen stjålet.

  • De hevder å være tom for drivstoff og ber om penger.

  • Veipiratene tilbyr deg å kjøpe smykker de hevder er av gull, men som ofte viser seg å være verdiløst.


Svensk politi skriver på sine nettsider at det også har vært tilfeller hvor personer har truet til seg penger eller nappet smykker av bilister.