Politiet: – Later som de trenger hjelp, men de prøver å lure deg

Advarer mot å stoppe.

Politiet: – Later som de trenger hjelp, men de prøver å lure deg
(upublisert) Opprettet
Denne uken gikk svensk politi ut og advarte bilister mot kriminelle folk som står langs veiene. Våren er høysesong for såkalte veipirater, og politiet har allerede observert flere i vårt naboland.

De bruker sleipe metoder for å lure til seg verdier. Ved å late som de har biltrøbbel eller trenger hjelp, får de forbipasserende bilister til å stoppe.

I en advarsel på Facebook fraråder svensk politi bilister om å stoppe om de er usikre på om vedkommende faktisk trenger hjelp.

– De lurer til seg kontanter eller bensin ved hjelp av uekte gull langs veiene. Det ser kanskje ut som de har problemer med bilen, men det er et usselt knep for å få deg til å stanse, skriver Polisen på Facebook-siden deres.

Observert i Norge


Også i Norge dukker veipirater opp med jevne mellomrom. UP har tidligere advart bilister mot å stoppe.

– Å stoppe langs høyhastighetsveier som E6 i Østfold er uansett en dum idé. Blir man forsøkt vinket inn av mistenkelige personer så anbefaler vi å kontakte politiet fremfor å stoppe, sier UP-sjef Stein-Olaf Røberg til Fredrikstad Blad.

Han innrømmer at veipiratene er vanskelige å pågripe.

– De er flinke til å forsvinne like raskt som de kom. Vi har ikke pågrepet noen så langt i år.

Slik jobber piratene


Veipiratene opererer gjerne på gjenkjennelig vis, skriver DinSide. Stopper du, kan følgene scenario utspille seg:

  • Personene hevder de trenger hjelp med motorproblemer. Går du ut av bilen, risikerer du å få penger, verdisaker eller bilen stjålet.

  • De hevder å være tom for drivstoff og ber om penger.

  • Veipiratene tilbyr deg å kjøpe smykker de hevder er av gull, men som ofte viser seg å være verdiløst.


Svensk politi skriver på sine nettsider at det også har vært tilfeller hvor personer har truet til seg penger eller nappet smykker av bilister.
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer