Loven vil hindre at selskap utenfor EØS har en kontrollerende aksjepost i polske medieselskaper. I praksis betyr det at amerikanske Discovery må selge sin majoritetsandel i TVN, som er et av Polens største private TV-nettverk og som har hatt en kritisk nyhetsdekning av regjeringen.
Forslaget til ny medielov var bakteppet for et kaotisk og følelsesladd møte i parlamentet onsdag.
Da tapte regjeringen hele fire avstemninger i nasjonalforsamlingen.
Med bare to stemmers overvekt vant opposisjonen fram med et første forsøk på å utsette en avstemning om loven til september.
Presidentens signatur
Beslutningen var uventet, og noen opposisjonspolitikere jublet og sa at det fortsatt er håp om å bevare pressefriheten. Samme kveld besluttet parlamentets leder å holde en ny avstemning, som regjeringen vant og som gjorde at det likevel ble holdt en avstemning om medieloven sent onsdag kveld.
Opposisjonelle parlamentarikere reagerte med å anklage regjeringen for å kjøpe seg støtte. Men flertallet banket gjennom medieloven, som trenger godkjenning i overhuset og presidentens signatur før den kan tre i kraft.
UD bekrefter Norges rolle i Venezuela-samtaler
Sparket visestatsminister
Dramaet i Warszawa fant sted dagen etter at statsminister Mateusz Morawiecki sparket visestatsminister Jaroslaw Gowin fra Avtale-partiet fordi han kritiserte den nye loven. Onsdag forlot partiet regjeringskoalisjonen.
– Det parlamentariske flertallet, limt sammen med gjørma fra korrupsjon og utpressing, forvitrer foran våre øyne, tvitrer tidligere EU-president Donald Tusk.
Han leder opposisjonspartiet Borgerplattformen.
Mindretallsregjering
Koalisjonen kan fortsette å styre som en mindretallsregjering ettersom det krever en formell mistillitsavstemning å velte den.
– Alt ser ut til å peke mot at vi blir sittende med en mindretallsregjering, sier Adrian Zanberg fra Venstrepartiet.
– Den kan kanskje fortsette en stund, men den er ikke lenger i stand til å regjere, sier Tusk.
Kommentatorer peker imidlertid på at Morawiecki kan få trøbbel med å fortsette ettersom han vil være avhengig av støtte fra ytre høyre-partiet Konføderasjon, som er kritisk til regjeringen.
Det neste ordinære valget i Polen er ikke før i 2023.

To unge gutter utsatt for overgrep på lekeplass
Pressefrihet
Avtale-partiet, som har 13 av de 460 representantene i nasjonalforsamlingen, ble sett på som det mest moderate av de tre partiene i koalisjonsregjeringen. Regjeringskoalisjonen, som har styrt Polen siden 2015, domineres av Lov- og rettferdighetspartiet (PiS).
Den nye medieloven som de folkevalgte godkjente onsdag, blir av enkelte sett på som et være eller ikke være for uavhengige medier i Polen.
USA har sterkt kritisert lovforslaget og advart om at det kan få følger for utenlandsinvesteringer i Polen.
Amerikanere kan bli tvunget ut
PiS mener medieloven er nødvendig for å hindre at fiendtlige utenlandske makter tar kontroll over kringkastere og er i tråd med lovverket i andre europeiske land.
Tirsdag demonstrerte flere tusen mennesker flere steder i Polen mot lovforslaget.
Den høyrepopulistiske regjeringen har i løpet av de siste seks årene innskrenket de frie mediene og rettsvesenets uavhengighet i landet.

Ekstrem varme: Kan ha satt europarekord
(©NTB)