Polen stiller jagerfly til disposisjon for USA

Polen er klar til å utplassere alle sine jagerfly av typen Mig-29 på den amerikanske flybasen Ramstein i Tyskland. Flyene kan ende opp i Ukraina.

Et polsk MIG-29 i aksjon under et flyshow i Polen i 2015. (Foto: Reuters/NTB)
Et polsk MIG-29 i aksjon under et flyshow i Polen i 2015. (Foto: Reuters/NTB) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Ukrainas luftvåpen består av aldrende Mig-29 og Sukhoj-27 fra sovjettiden. Polen har 28 jagerfly av typen Mig-29. Ukrainerne har bedt om å få fly av nettopp denne typen, siden de er de eneste flyene de kan fly umiddelbart uten ytterligere opplæring.

USAs utenriksminister Antony Blinken har sagt at amerikanerne aktivt søker en avtale med Polen for å forsyne Ukraina med flyene. I bytte vil USA kunne levere F-16-fly til Polen, ifølge amerikanske medier.

Ber om bruktfly

Umiddelbart og uten kostnad skal flyene stilles til rådighet for amerikanske myndigheter, opplyser Polens regjering i en pressemelding tirsdag kveld. Samtidig ber Polen USA om å gi dem brukte fly med tilsvarende operasjonell kapasitet.

– Polen er ikke del av denne krigen, og Nato er heller ikke det. Det er derfor alle avgjørelser om å levere våpen må tas av hele Nato. Vi er klare til å gi vår flåte av jagerfly, men vi er ikke klare til å ta noen grep alene, sa Polens statsminister Mateusz Morawiecki da han på en pressekonferanse i Oslo ble spurt om dette betyr at de vil gi jagerflyene til Ukraina.

1 euro

Polen står klar til å umiddelbart etablere vilkårene for kjøp av flyene, heter det i pressemeldingen. Regjeringen ber videre andre Nato-allierte som eier Mig-29-fly, om å gjøre det samme.

Bare noen få tidligere Warszawapakt-land har fortsatt Mig-29-fly som Ukraina kan få bruk for i krigen mot den russiske invasjonsmakten. Slovakia har 14, mens Bulgaria har 11. Polens 28 fly anskaffet de fra Tyskland for en symbolsk sum på 1 euro for rundt 20 år siden.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer