Plutselig stoppet alle rytterne i Tour de France helt opp

Syklistene i Tour de France gjennomførte tirsdag en felles protestmarkering mot det de opplever som dårlig ivaretakelse av egen sikkerhet.

Syklistene i Touren markerte mot arrangøren. Foto: Benoit Tessier/Pool Photo via AP / NTB
Syklistene i Touren markerte mot arrangøren. Foto: Benoit Tessier/Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert

Markeringen fant sted tidlig på den 150,4 kilometer lange 4. etappen fra Redon til Fougères.

Etter å ha syklet rolig gjennom den innledende nøytrale sonen, stanset rytterne helt opp og sto stille i rundt ett minutt. Sammenlagtleder Mathieu van de Poel og de øvrige trøyebærerne var imidlertid ikke å se i front av feltet.

Markeringen var varslet i forkant.

– Jeg regner med at noe kommer til å skje. Vent og se, sa den britiske stjernen Chris Froome til medier i startområdet.

Stygge velt

Da rytterne satte seg i bevegelse, var det ikke tegn til noen tidlige angrep eller bruddforsøk. Det skal ha vært i tråd med aksjonsplanene som var lekket ut i forkant.

Først et godt stykke ut på etappen skrudde rytterne opp farten og dagens brudd ble etablert.

De innledende etappene i årets Tour de France har vært preget av en rekke stygge velt. På mandagens etappe var en rekke av feltets største stjerner i bakken. Verst gikk det utover spurtkanonen Caleb Ewan, som måtte bryte rittet etter å ha deiset i asfalten i avslutningen.

Etter målgang haglet kritikken mot arrangørene fra både ryttere og sportsdirektører.

Rytterne fikk nei

Teamsjefen i det franske sykkellaget Groupama-FDJ, Marc Madiot, var blant dem som så rødt.

– Dette er ikke sykling lenger. Vi kan ikke fortsette slik, vi må endre ting, enten det gjelder utstyr, trening eller radiokommunikasjonen. Vi må endre oss, ting går ikke bra. Hvis vi ikke gjør det, får vi dødsfall. Det er ikke vår sport verdig. Jeg har ikke lyst til å komme med nyheter som dette til familier, sa han til fransk TV.

Flere ryttere røpet at det allerede før start var blitt tatt initiativ til å endre den såkalte «3-kilometersregelen». Den innebærer at tidstap etter passering tre kilometer fra mål ikke får innvirkning på sammendraget.

Rytterne skal ha fått medhold av Tour de France-arrangør ASO i at grensen kunne flyttes til fem kilometer, men Det internasjonale sykkelforbundet skal ha sagt nei.

(©NTB)

Mer om