Pille mot corona godkjent i Storbritannia

Storbritannia godkjenner coronapillen Molnupiravir til bruk for voksne i risikogruppen for alvorlig coronasykdom. Britene er de første som godkjenner pillen.

Coronapillen Molnupiravir er godkjent til bruk i Storbritannia. Foto: Merck & Co. via AP / NTB
Coronapillen Molnupiravir er godkjent til bruk i Storbritannia. Foto: Merck & Co. via AP / NTB Vis mer
Publisert

– Dette er en historisk dag for landet vårt. Storbritannia er nå det første landet i verden som godkjenner en coronamedisin som kan tas hjemme, sier helseminister Sajid Javid.

Det er ikke kjent når pillen, som produseres av legemiddelselskapene Merck Sharp & Dohme og Ridgeback Biotherapeutics, vil gjøres tilgjengelig.

– Vi jobber med myndighetene og NHS for å dele ut Molnupiravir til pasienter gjennom en nasjonal studie så fort som mulig, sier Javid.

Leger har sagt at medisinen vil være særlig viktig for folk som ikke har god nytte av coronavaksinen.

I oktober kunngjorde Storbritannia at de har sikret seg 480.000 doser av pillen, og at tusener av briter kan få tilgang til pillene gjennom den nasjonale studien.

Pillen skal tas to ganger daglig i fem dager av coronasmittede personer med et mildt eller moderat sykdomsforløp. De må være 18 år eller eldre og være i risikogruppen for alvorlig sykdom.

EUs legemiddelbyrå (EMA) vurderer også coronapillen. Foreløpige tester viser at pillen svekker coronavirusets effekt i kroppen, noe som i teorien kan redusere antallet sykehusinnleggelser og dødsfall.

(©NTB)

SYLFREKT: COP 26 er i gang i Glasgow. Utenfor sto Greta Thunberg og sang satiriske kampsanger sammen med andre klimaaktivister. Video: AP / NEWSFLARE / Agisilaos Koulouris / Peter Cassidy Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer