Petroleumstilsynet skal granske gasslekkasjen på Melkøya

Petroleumstilsynet(Ptil) vil granske onsdagens gasslekkasje på Equinors LNG-anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest i Finnmark.

Onsdag var det en gasslekkasje på Equinors anlegg på Melkøya i Hammerfest. Bellona frykter for sikkerheten til de ansatte på anlegget etter flere uønskede hendelser. Foto: Jonathan Jæger / Hammerfestingen / NTB
Onsdag var det en gasslekkasje på Equinors anlegg på Melkøya i Hammerfest. Bellona frykter for sikkerheten til de ansatte på anlegget etter flere uønskede hendelser. Foto: Jonathan Jæger / Hammerfestingen / NTB Vis mer
Publisert

– Ptil ser alvorlig på det som har skjedd, og har besluttet å iverksette gransking. Et granskingslag med våre fagfolk starter arbeidet nå. Vi bistår også politiet i deres etterforskning, skriver Petroleumstilsynet til Teknisk Ukeblad.

Hovedmålet med granskingen vil være å finne årsakene til hendelsen og eventuelle lærepunkt, og å dele denne informasjonen med næringen.

Også politiet i Finnmark har opprettet sak og vil etterforske hendelsen.

Onsdag oppsto det en gasslekkasje på LNG-anlegget på Melkøya. Lekkasjen ble senere på dagen stanset, men det er uklart når produksjonen kan starte opp.

– Altfor svake i klypa

Hendelsen er en av flere alvorlige og uønskede hendelser på Melkøya-anlegget.

4. mai i år ble anlegget stengt ned etter at man fant feil ved en varmeveksler. I 2020 brøt det ut storbrann på anlegget, og det ble driftsstans i 18 måneder – en hendelse Petroleumstilsynet karakteriserte som en av de mest alvorlige i petroleumshistorien.

Bellona mener at både Equinor og Petroleumstilsynet tar for lett på sikkerheten ved anlegget, skriver NRK.

– Vi mener Petroleumstilsynet er altfor svake i klypa, og at de ikke bør tillate oppstart før Equinor evner å drive anlegget sikkert, sier seniorrådgiver i Bellona, Eivind Berstad.

Belona bekymret for ansattes sikkerhet

Bellona er bekymret for sikkerheten til de ansatte ved gassanlegget på Melkøya etter at onsdagens hendelse. Berstad mener de ansatte har grunn til å frykte for egen sikkerhet.

– Det er absolutt grunn til å være bekymret for sikkerheten til de ansatte på Melkøya, det er bare et under at ingen ble skadd i brannen i 2020, sier seniorrådgiveren.

Equinor sier derimot at de ansatte kan være trygge når de går på jobb på Melkøya.

– Vi tar sikkerhet på største alvor, og det ligger til grunn for alt arbeidet vi gjør. Når hendelser inntreffer, har vi prosedyrer som gjør at konsekvensene blir minst mulig, sier pressetalskvinne hos Equinor, Ellen Maria Skjelsbæk.

(©NTB)

[email protected]


Følg Sol på Facebook!

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer