Pentagon-lekkasjen: Taiwan er svært sårbar for kinesisk luftangrep

Taiwans luftforsvar er sårbart og vil ikke klare å slå tilbake dersom Kina bestemmer seg for å angripe øya, ifølge lekkede dokumenter fra USAs etterretning.

Et kinesisk jagerfly tar av fra et hangarskip under en kinesisk militærøvelse rundt Taiwan tidligere i april. Lekkede dokumenter fra Pentagon antyder at Taiwans luftforsvar ikke vil være i stand til å slå tilbake en eventuelt kinesisk luftangrep. Foto: AP / NTB
Et kinesisk jagerfly tar av fra et hangarskip under en kinesisk militærøvelse rundt Taiwan tidligere i april. Lekkede dokumenter fra Pentagon antyder at Taiwans luftforsvar ikke vil være i stand til å slå tilbake en eventuelt kinesisk luftangrep. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Det er avisa The Washington Post som lørdag gjengir det som skal være informasjon fra lekkede dokumenter fra USAs etterretnings- og sikkerhetsmyndigheter.

Avisen skriver at de lekkede dokumentene reiser spørsmål om amerikansk etterretnings evne til å oppdage en forestående invasjon samt Taiwans evne til å forsvare seg selv.

Kun litt over halvparten av Taiwans kampfly er kampklare, noe som ifølge avisen betyr at Kina har langt større sjanser enn tidligere antatt til å etablere flyoverlegenhet.

Ifølge de lekkede dokumentene mener Pentagons analytikere også at Taiwans øvelser på rakettadvarsler, ikke er tilstrekkelig gode.

Svekket mulighet

Washington Post skriver videre at det i dokumentene også kommer fram at Kinas bruk av sivile fartøyer til militære formål svekker muligheten amerikansk etterretning har til å oppdage en forestående invasjon.

USA har tidligere advart om at de lekkede dokumentene kan ha blitt manipulert og ville ikke kommentere saken overfor Washington Post.

Taiwans forsvarsdepartement sier at de respekterer andres meninger om deres militære beredskap, men at deres forsvarssystemer er «nøye konstruert basert på fiendtlige trusler».

Trusler

Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949 da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet, men Kina hevder Taiwan som sitt territorium.

FN, Norge og det store flertallet av verdens land forholder seg til «ett Kina-prinsippet». Samtidig selger USA våpen til Taiwan, noe Kina ikke ser med blide øyne på.

Ledelsen i Beijing har gjentatte ganger truet med å invadere Taiwan dersom myndighetene der formelt erklærer selvstendighet.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer