Pengeleveranser til Russlands ambassade ble stoppet

Et selskap leverte rundt to millioner kroner i kontanter til Russlands ambassade i Oslo i måneden. Etter uklarhet rundt sanksjoner, ble leveransene stoppet.

Russlands ambassade i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB
Russlands ambassade i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sikkerhetssjef Ketil L. Sækingstad i verdihåndteringsselskapet Loomis sendte en henvendelse til Utenriksdepartementet i slutten av februar, skriver Dagens Næringsliv.

«Vi leverer NOK til den Russiske ambassaden i Oslo cirka 2 ganger i mnd. Beløpet per gang er cirka 1 million», skrev Sækingstad.

Han spurte hva selskapet skulle gjøre med tjenesten i lys av de nye sanksjonene mot Russland. Selskapet fikk kun et standardsvar tilbake om at de måtte sette seg inn i regelverket.

– Vi fikk svar fra UD, men ikke et avklarende svar. Vi stanset leveransene, etter råd fra konsernet, sier administrerende direktør Geir Wulsch i Loomis, som ikke ønsker å uttale seg ytterligere om saken. Selskapet har ikke gjenopptatt kontrakten.

Nå forteller UD at den russiske ambassaden ikke er sanksjonert.

– Den russiske ambassaden i Oslo er ikke listeført og rammes dermed ikke av forskriftens frysbestemmelser, sier pressetalsperson Ragnhild Simenstad i Utenriksdepartementet.

Den russiske ambassaden ønsker ikke å kommentere saken.

Forsker Tom Røseth ved Forsvarets høgskole sier på generelt grunnlag til avisen at det ikke er uvanlig med bruk av kontanter hos ambassader.

(©NTB)

Mer om