Pelosi presser Pence: Avsett Trump, ellers blir det riksrett

Nancy Pelosi ber USAs regjering bruke grunnloven for å avsette president Donald Trump. Hvis ikke, blir det ny riksrettssak, sier hun.

Nancy Pelosi, flertallsleder i Representantenes hus, sier demokratene først vil forsøke å tvinge visepresident Mike Pence og regjeringen til å avskjedige Trump ved å bruke det 25. grunnlovstillegget. Dersom det ikke går, reises en riksrettstiltale. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB
Nancy Pelosi, flertallsleder i Representantenes hus, sier demokratene først vil forsøke å tvinge visepresident Mike Pence og regjeringen til å avskjedige Trump ved å bruke det 25. grunnlovstillegget. Dersom det ikke går, reises en riksrettstiltale. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB Vis mer
Publisert

Det 25. grunnlovstillegget åpner for at visepresidenten og halve regjeringen kan varsle Kongressen om at presidenten er uskikket til embetet. Da overtar visepresidenten makten.

Denne ordningen er aldri brukt, men nå vil flertallslederen i Representantenes hus at visepresident Mike Pence gjør nettopp det. Beskjeden til Pence er klar: Avsett Trump, ellers gjør vi det.

Nancy Pelosi bekrefter at Demokratene jobber med å utarbeide en ny riksrettstiltale mot Trump.

Pence går neppe i bresjen

Mandag vil Demokratene jobbe for å raskt få vedtatt en resolusjon i Representantens hus med hensikt å avskjedige Trump. Dersom republikanerne blokkerer dette forsøket, noe som er høyst sannsynlig, vil Representantenes hus møtes for å stemme over saken tirsdag.

Pelosi sier at resolusjonen oppfordrer Pence til «å samle og mobilisere regjeringen til å bruke det 25. grunnlovstillegget for å erklære presidenten uskikket til å utføre sine plikter».

Det er ikke ventet at Pence tar føringen for å tvinge Trump ut, selv om det har vært mye snakk om den muligheten i flere dager i Washington. Dermed ligger det altså an til at Pelosi og hennes partifeller tar saken i egne hender.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer