Paven med oppfordring til Israel og palestinerne: - To folk må leve sammen

Pave Frans oppfordrer Israel og palestinerne til å finne en løsning ved forhandlingsbordet i stedet for på slagmarken. Han tar til orde for tostatsløsning.

Pave Frans gir sin velsignelse mens han gjengir fra Angelus middagsbønn. I anledning Allehelgensdag 1. november. Foto: AP Photo/Andrew Medichini
Pave Frans gir sin velsignelse mens han gjengir fra Angelus middagsbønn. I anledning Allehelgensdag 1. november. Foto: AP Photo/Andrew Medichini Vis mer
Publisert

– Hver krig er et nederlag. Ikke noe løses med krig. Ingenting. Alt oppnås med fred, med dialog, sier pave Frans i et intervju med den italienske kringkasteren Rai.

86-åringen tar i intervjuet sterkt til orde for en tostatsløsning – staten Israel og en palestinsk stat. Dette er en tilnærming til konflikten som har hatt bred internasjonal støtte i flere tiår, men som ikke har materialisert seg. Tiden er nå inne, mener paven.

– I krig fremkaller et slag i ansiktet et annet slag. Et sterkt slag og så et enda sterkere slag, og slik fortsetter det. Men det handler om at to folk må leve sammen, sier han.

– Det finnes en smart løsning på dette. To folk, to stater. Oslo-avtalen slår fast en løsning bestående av to stater og Jerusalem som får spesialstatus, sier pave Frans, som fordømmer alle former for antisemittisme.

I år er det 30 år siden Oslo-avtalen ble undertegnet av palestinernes leder Yasser Arafat og Israels statsminister Yitzhak Rabin. Norge var dypt involvert i de hemmelige forhandlingene som førte fram til avtalen.

Følg Sol på Facebook!

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer