Pave Frans:

Paven med brannfakkel i brennhet debatt

Pave Frans' nye bok er en nådeløs kritikk mot veien som har ført oss dit vi er i dag. Like fullt øyner han håp for at vi kan velge å stake ut en ny kurs.

Pave Frans maner til medmenneskelighet, men er ingen nådig kritiker av dem han anklager for å spre hat og splittelse. I sin nye bok skisserer han hvordan en ny og bedre verden kan se dagens lys når coronapandemien er over. Foto: Remo Casilli / Pool photo via AP / NTB
Pave Frans maner til medmenneskelighet, men er ingen nådig kritiker av dem han anklager for å spre hat og splittelse. I sin nye bok skisserer han hvordan en ny og bedre verden kan se dagens lys når coronapandemien er over. Foto: Remo Casilli / Pool photo via AP / NTB Vis mer
Publisert

– Å avvise en migrant i nød, uansett hans eller hennes religiøse tro, av frykt for å spe ut «kristen» kultur, er en grotesk feilrepresentasjon av kristendommen, skriver den katolske kirkes overhode blant annet i boka «Let Us Dream: The Path to A Better Future».

– Migrasjon er ingen trussel mot kristendommen, bortsett fra i forestillingene til dem som tjener på å hevde det motsatte, legger han til.

Paven understreker at det er en selvmotsigelse å på den ene siden fremme bibelens evangelier, og på den andre siden ikke ønske fremmede i nød velkommen og vektlegge deres menneskelighet som Guds barn.

– Dette er en fremming av en kultur som kun i navnet er kristen, tømt for alt som gjør kristendommen særskilt, skriver han.

En ny start

Boka kommer ut 1. desember og er ført i pennen av Austen Ivereigh, som lenge har jobbet med paven. Og til tross for at boka favner bredt, er den fra pavens side et forsøk på å skissere ut en ny vei for menneskeheten i tiden etter pandemien.

Målet er et levesett der fattige, eldre og marginaliserte personer ikke ekskluderes, og der jaget etter profitt og ulikheter ikke definerer samfunnene våre. Borgerlønn og bistand til migranter er blant virkemidlene han trekker fram.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer