Paven ber om unnskyldning

Pave Frans ber om tilgivelse fra canadiere med urfolksbakgrunn som ble utsatt for overgrep på katolske internatskoler.

Pave Frans kysset mandag hånden til Alma Desjarlais, en av de overlevende etter overgrep på katolske internatskoler i Canada. Foto: Nathan Denette / The Canadian Press / AP / NTB
Pave Frans kysset mandag hånden til Alma Desjarlais, en av de overlevende etter overgrep på katolske internatskoler i Canada. Foto: Nathan Denette / The Canadian Press / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

– Jeg ber ydmykt om tilgivelse for ondskapen begått av så mange kristne mot urfolkene, sa paven under et besøk ved en tidligere internatskole utenfor Edmonton i den canadiske provinsen Alberta mandag.

Han viste blant annet til delaktighet i «kulturell ødeleggelse» og tvungen assimilering.

Siden mai 2021 er det funnet rundt 1.300 umerkede graver ved katolske internatskoler. Gravene tilhørte barn fra Canadas urbefolkning som bodde på skolene.

Paven ankom Canada søndag og skal være der i seks dager. Han omtaler reisen som en botsøvelse.

Også tidligere har paven beklaget for den katolske kirkes overgrep i Canada, men dette er første gang han reiser til landet for å overbringe unnskyldningen personlig.

Internatskolene var obligatoriske for barn fra Canadas urbefolkning mellom 1894 og 1947.

På internatskolene ble barna tvunget til å vende ryggen til sin egen kultur og tilegne seg vestlig kultur. Mange av barna ble fysisk og seksuelt mishandlet av lærere og rektorer ved skolene.

Flere tusen antas å ha dødd av sykdom, underernæring og omsorgssvikt.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer