Påtalemyndigheten ber om fire års fengsel for den IS-tiltalte kvinnen

Påtalemyndigheten mener at kvinnen som er tiltalt for å ha deltatt i terrororganisasjonen IS, bør dømmes til fire års fengsel.

Publisert
Sist oppdatert

– Hun reiste helt frivillig til Syria, og dette valget har etter påtalemyndighetens syn svært mye å si for straffansvaret, sa aktor Geir Evanger i sin sluttprosedyre under rettssaken tirsdag.

Kvinnen er tiltalt for å ha deltatt i en terrororganisasjon etter at hun i februar 2013 reiste til Syria for å slutte seg til sin ektemann Bastian Vasquez, som da var fremmedkriger for Nusrafronten og senere IS.

Aktor Geir Evanger sa da han startet sin avsluttende prosedyre at dette er en spesiell sak.

– Dette er den første saken hvor noen, satt litt på spissen, er tiltalt for å være kone og mor, sa aktor Geir Evanger i rettssal 250 i Oslo tingrett.

Han viste til at det er lite veiledning å finne når det gjelder hvilken straff kvinnen, som er tiltalt for å ha deltatt i en terrororganisasjon etter å ha sluttet seg til IS i Syria i 2013, bør få.

I Syria var hun hjemmeværende kone for den norske fremmedkrigeren Bastian Vasquez og senere to andre IS-tilknyttede menn.

Evanger pekte også på at påtalemyndigheten og kvinnens forsvarere stort sett er enige om sakens faktum.

– Saken er likevel ganske rett fram. Det er ikke et veldig komplisert faktum. Vi har rettskilder på medvirkning, sa Evanger.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer