Påtalejurist: Gjentatte aksjoner kan gi fengsel for Thunberg

Det er ikke umulig at Greta Thunbergs dagsbøter kan økes til fengselsstraff dersom hun trosser politiets ordre gjentatte ganger, sier svensk påtalejurist.

Greta Thunberg bæres bort av politiet i Malmö mandag etter å ha vært med på å blokkere inngangen til et oljeanlegg. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB
Greta Thunberg bæres bort av politiet i Malmö mandag etter å ha vært med på å blokkere inngangen til et oljeanlegg. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den kjente klimaaktivist nektet å etterkomme politiets pålegg om å fjerne seg under en aksjon ved en oljeterminal i Malmö i juni i år. Mandag ble hun dømt til å betale til sammen 2500 svenske kroner i bot.

Den øvre strafferammen for slike forseelser er seks måneders fengsel. Og det er ikke en helt utenkelig konsekvens ved gjentatte brudd, sier juristen Mathias Larsson hos påtalemyndigheten i Södra Skåne.

– Det er et lite lovbrudd, men man kan begå det så mange ganger at det oppfattes som åpenbar tross mot loven, sier Larsson, som omtaler seg på generelt grunnlag.

Han trekker en parallell til nasking, som ligger på samme straffenivå.

– Det skal mye til å få fengsel for dette. Men hvis vi snakker om en notorisk nasker som blir tiltalt for mange tilfeller der hvert av dem ligger på 50 dagsbøter, kan man ende med fengselsstraff, sier Larsson.

Mandagens dom ble på 30 dagsbøter. Thunberg oppga etter hun fikk dommen at den ikke ville hindre henne i å delta i flere klimaaksjoner. Senere på dagen valgte politiet å fjerne henne fra en ny klimaaksjon i samme by.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer