Påstand om åtte måneder fengsel for NTNU-professor

Aktor la ned påstand om åtte måneders fengsel i ankesaken mot den tysk-iranske tidligere NTNU-professoren som er tiltalt for brudd på eksportkontrolloven.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Vis mer
Publisert

Statsadvokat Frederik Ranke la torsdag i Borgarting lagmannsrett ned påstand om åtte måneders fengsel, hvorav fire måneder skal være betinget, skriver Khrono.

Det er en lavere straff enn påtalemyndigheten ba om i tingrettsbehandlingen, men i tråd med dommen fra Oslo tingrett fra i fjor høst.

Den tidligere NTNU-professoren er tiltalt for overtredelse av regelverket om eksport av forsvarsmateriell og det internasjonale regelverket om sanksjoner mot Iran.

Professoren, som har iransk og tysk statsborgerskap, inviterte fire iranske gjesteforskere til opphold ved universitetet, uten at det forelå lisens eller tillatelse fra Utenriksdepartementet.

Disse fire skal blant annet ha fått tilgang til laboratorier hvor blant annet elektronmikroskopet SEM sto plassert. Dette kunne ifølge tiltalen tjene til å utvikle Irans militære evne.

Følg Sol på Facebook!

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer