Påstand om 21 års forvaring for Philip Manshaus

Aktor la onsdag ned påstand om 21 års forvaring med en minstetid på 14 år for draps- og terrortiltalte Philip Manshaus (22).

Terror- og drapstiltalte Philip Manshaus fikk onsdag høre at aktor la ned påstand om 21 års forvaring i Asker og Bærum tingrett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Terror- og drapstiltalte Philip Manshaus fikk onsdag høre at aktor la ned påstand om 21 års forvaring i Asker og Bærum tingrett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Publisert

– Disse handlingene rokker ved tryggheten vi skal ha i Norge, uavhengig av tro og etnisitet, sa statsadvokat Johan Øverberg da han innledet sin halvannen time lange prosedyre i Asker og Bærum tingrett.

Han betegnet drapet på stesøsteren som en planlagt henrettelse som var rasistisk motivert og beskrev moskeangrepet som et kynisk angrep på fredelige mennesker i et gudshus.

Philip Manshaus er tiltalt for drapet på sin stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) og terrorangrepet på Al-Noor islamic Centre i Bærum 10. august i fjor.

Tiltalte har selv under en samtale i Ila fengsel og forvaringsanstalt, der han sitter i varetekt, gitt uttrykk for at han venter 21 års forvaring. Han viste da heller ikke synlige tegn på reaksjon i retten da nettopp denne påstanden ble lagt ned.

– Ingen skam, ingen anger

Øverberg vektla blant annet at tiltalte ikke har gitt uttrykk for noe skam eller anger for det han har gjort.

– Tvert imot. Han forsvarer handlingene. Han kunne gjort det igjen. Hensynet til overlevelse av den hvite rase betyr mer. Det er hans kyniske avveininger. Denne kampen skal føres med alle midler så lenge det er pust i ham. Det kan jo retten merke seg med hensyn til reaksjonsfastsettelsen, sa han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer