Påskeegg-krigen i gang igjen: - Dette er et billig PR-stunt

Rema 1000 vil boikotte påskeeggene hvis de ikke blir frie for palmeolje.

(upublisert) Opprettet


Debatten om Freias påskeegg i lilla kartong har rast siden i fjor. Da skapte blant annet bloggeren Sophie Elise storm, ved å oppfordre forbrukere til å unngå å kjøpe dem. Siden eggene inneholder 20 prosent palmeolje har de både blitt beskyldt for å bidra til avskoging av regnskogen, og til å føre til dårligere folkehelse.

Mens konkurrenten Nidar har fjernet palmeolje fra sine sjokoladeegg, bruker Freia fortsatt palmeolje. Nå er påskeeggene tilbake i hyllene, og etter at butikkene startet sin priskrig på godteri har også prisen på Freias påskeegg blitt senket.

Dermed er påskeegg-debatten i gang igjen og de siste dagene har det virkelig tatt av:


 1. Rema 1000 varsler boikott av Freias påskeegg


  Dagligvarekjeden Rema 1000 kom fredag kveld med en klar beskjed til Mondelez, som produserer de omstridte eggene.

  – Er ikke påskeeggene til Freia palmeoljefrie til neste påske, så kommer vi ikke lenger til å selge dette produktet, sier kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer i Rema 1000 til E24.

  Rema 1000 har faset ut palmeolje fra alle matprodukter av egen merkevare og Fossum Beyer sier at de stiller strenge krav til sine leverandører om å gjøre det samme.


 2. Coop går i strupen på Rema 1000


  Etter at Rema 1000 uttalte at de vil boikotte påskeeggene hvis de ikke er palmeoljefrie til neste år, svarte Coop med å anklage konkurrenten for å kjøre et billig PR-stunt, for å være dobbeltmoralsk og ha dårlig dømmekraft.

  – Dette er nok et billig PR-stunt fra Rema for å skyve skylden over på produsenten, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop til E24. Han legger til at Rema visste utmerket godt at påskeeggene inneholder palmeolje, men at de likevel startet priskrig på dette produktet sammen med annet godteri.


 3. Regnskogfondet oppfordrer til boikott på ny


  FOTO: Romeo Gacad / AFP / NTB Scanpix

  Fredag oppfordret Regnskogfondet igjen til boikott av påskeeggene. De mener eggene truer regnskogen, og på sine egne nettsider skriver de at matprodusenten Mondelez, som eier Freia, ikke har noen garanti for at palmeoljen de bruker ikke har bidratt til å ødelegge regnskogen eller har forårsaket menneskerettighetsbrudd.

  De trekker frem disse grunnene, som forklaring på hvorfor de fortsatt kritiserer Freia.

  1. Freia har ikke redusert bruken av palmeolje
  2. Freia vet ikke hvor palmeoljen kommer fra
  3. Freia fører forbrukerne bak lyset når de sier at all palmeoljen er «100 prosent RSPO», ettersom veldig mye av palmeoljen de bruker ikke er sertifisert.

  Sertifiseringsordningen RSPO har eksistert siden 2004, og har som formål å legge til rette for bærekraftig produksjon av palmeolje.


 4. Mondelez vil holde på palmeoljen


  Nordisk kommunikasjonsdirektør Celin Huseby i Mondelez, forklarer at de ikke jobber med å finne erstatninger.

  – Mondelez har ikke fokus på å finne erstatninger, da vi mener at palmeolje er den optimale ingrediensen, så lenge den er både RSPO-sertifisert og i tillegg dyrket i tråd med Mondelez's no-deforestation policy, understreker Huseby overfor E24.

  Hun sier at Mondelez' standpunkt hele tiden har vært at de bruker palmeolje i enkelte av produktene, så lenge produksjonen skjer på en bærekraftig måte, og oljen er 100 prosent RSPO-sertifisert.

  - Dette betyr at vi tar avskogingen på høyeste alvor, og vi mener, i likhet med organisasjoner som Greenpeace og WWF, at boikott ikke er løsningen, sier hun.


 5. Regnskogfondet mener sertifiseringen ikke holder vann


  Regnskogfondet mener at bruken av palmeolje ikke kan forsvares med at den er «100 prosent RSPO». De mener sertifiseringsordningen RSPO har utilstrekkelige standarder og kontrollrutiner, og at produsenten derfor ikke kan garantere at palmeoljen de bruker ikke har bidratt til avskoging av regnskogen og brudd på menneskerettighetene.

  Til tross for noen forbehold, tillater RSPO blant annet flatehogst av naturskog, skriver de.


 6. Hva mener du?

Legg til sol_no på SnapChat
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer