Går mot streik

Partene ennå ikke enige – kan bli storstreik

Kun en time før fristen løper ut ved midnatt søndag, er det fortsatt «betydelig» avstand i forhandlingene mellom LO og NHO. Det kan føre til storstreik.

Mats Wilhelm Ruland møtte pressen utenfor lokalene til Riksmeklingsmannen sent søndag kveld. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Mats Wilhelm Ruland møtte pressen utenfor lokalene til Riksmeklingsmannen sent søndag kveld. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Nær 23.000 LO- og YS-medlemmer vil bli tatt ut i streik mandag dersom ikke partene i mellomoppgjøret blir enige før midnatt.

Ansatte fordelt på rundt 750 bedrifter i bransjer som hotell, renhold, bryggeri og transport vil gå ut i streik mandag morgen, om NHO ikke blir enige med arbeidstakerorganisasjonene LO og YS.

I forkant av meklingen lørdag og søndag har partene sagt at de er forberedt på lange dragkamper.

Klokka 23 søndag kveld beskriver riksmekler Mats Wilhelm Ruland fortsatt avstanden mellom partene som «betydelig».

– Det er betydelig avstand. Det er veldig krevende, sier han til NTB.

Til det fremmøtte pressekorpset sier han at det ikke er noe som tyder på at partene blir enige før midnatt.

Partene virker altså ikke å ha kommet nærmere en enighet enn de var klokka 21. Også da beskrev Ruland avstanden mellom partene som «betydelig».

I innspurten sitter ledelsen i LO og NHO i direkte forhandlinger.

Sjelden mekling.

Lavlønnstillegg og generelle tillegg er tema i meklingen mellom LO og NHO. Ifølge Ruland er det svært liten sannsynlighet for at partene vil bli enige i løpet av noen timer. Dermed fortsetter trolig forhandlingene utover natta.

– De som trodde at dette kom til å bli en enkel mekling fordi det bare dreier seg om økonomi, tar feil, sier Ruland.

Det er første gang siden 2013 at det mekles i et såkalt mellomoppgjør, hvor partene bare forhandler om lønn.

Nå er det opp til riksmekleren å finne kompromisset, som fører til at man unngår den første streiken i et mellomoppgjør siden andre verdenskrig.

– Streikefaren er til stede. Vi vet ikke om det vil bli en løsning, sier riksmekleren.

Lavlønnstillegg hard nøtt

Lønnsoppgjøret i privat sektor danner rammen for de kommende oppgjørene utover våren, og vil påvirke lønnsveksten for de fleste nordmenn.

Partene har begge håp om en løsning, men da det ble brudd i forhandlingene 14. mars, slo NHO-sjef Ole Erik Almlid fast at LOs lønnskrav er for høye. Den nøyaktige størrelsen på lønnskravet er ikke kjent.

Det som derimot er kjent er at arbeidstakerne vil ha reallønnsvekst etter å ha bidratt med moderate lønnsoppgjør de siste årene, samt et ekstra løft for lavtlønte, som de mener har blitt hengende etter.

Sentrale lavlønnstillegg er ifølge FriFagbevegelse et av de største stridstemaene, og kan bli en hard nøtt å bli enige om.

Kan bli storstreik

Arbeidsgiverne på den andre siden ser med bekymring mot det internasjonale markedet, og mener norske bedrifters konkurranseevne må styrkes etter årets lønnsoppgjør.

Sistnevnte mener NHO det er mulig å kombinere med reallønnsvekst, men partene har vært uenige om hvor stor veksten skal være.

Blir ikke LO og NHO enige er det LO-medlemmer i bedrifter som Statkraft, Mills, Ringnes, Telenor, PostNord og Bring blant dem som blir tatt ut i første streikerunde, ifølge en LO-oversikt.

Fra YS' side er Parat-medlemmer i Adresseavisen og Aller Media blant dem som er tatt ut i første streikeuttak.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer