Vis mer

Paris-terroren: Midt i elendigheten rører dette oss langt inn i hjerterota

- De har kanskje våpen, men vi har blomster.

(upublisert) Opprettet


Væpnede terrorister slo til mot seks forskjellige steder i Paris om kvelden fredag 13. november. Minst 129 personer er drept og 350 såret.


Men midt i elendigheten etter Paris-terroren finnes øyeblikk som rører oss langt inn i hjerterota. SOL har samlet seks av dem.


 1. Da 90 000 sang den franske nasjonalsangen på Wembley stadion


  FOTO: Richard Calver / rex Shutterstock / NTB Scanpix

  Før vennskapskampen mellom England og Frankrike 17. november, hadde engelske aviser trykket den franske nasjonalsangen i sine papirutgaver slik at hele Wembley stadion kunne synge med.

  Da 90.000 tilskuere stemte i «Marseillaisen» var det gåsehudtendenser på Wembley, skriver Dagbladet.

  Deretter ble det holdt ett minutts stillhet. Spillere fra begge lag stod sammen og holdt rundt hverandre mens de hyllet terroroftrene på Wembley-gresset.


 2. Da alle de franske spillerne fikk 10 på spillerbørsen, for motet sitt  Den franske avisen Nice-Matin ga hver av de franske spillerne 10 poeng på spillerbørsen etter kampen mellom England og Frankrike, for at de viste mot.

  Ett av de seks stedene terroristene slo til fredag 13. november var på utsiden av fotballstadion Stade de France, hvor tre selvmordsbombere og en forbipasserende mistet livet i tre eksplosjoner.

  Avisen ville hedre spillerne for at de til tross for det som hendte valgte å spille kamp fire dager etterpå. Spillerbørsen fikk stor oppmerksomhet på Twitter.


 3. Den rørende samtalen mellom far og sønn etter terroren


  FOTO: Skjermdump Youtube

  Videoklippet av en samtale mellom far og sønn etter terrorangrepet går nå sin seiersgang på nettet. Kun på Facebook har den over 29 millioner visninger.

  En journalist fra franske Le Petite Journal møtte dem i folkemengden utenfor konsertarenaen Bataclan, hvor minst 89 personer ble drept fredag. Mens folk la ned blomster og tente lys for å minnes og hedre ofrene, spurte journalisten den lille gutten om han skjønte hva som hadde skjedd og hvorfor terroristene gjorde det.

  - Ja, fordi de er veldig, veldig slemme, svarer gutten.

  - De har våpen, og de kan skyte oss fordi de er veldig, veldig slemme, sier han.

  - Ok, de har kanskje våpen, men vi har blomster, svarer faren.

  Se videoen med den rørende samtalen her


 4. Da landemerker verden over lyste opp i fargene til det franske flagget


  FOTO: NTB Scanpix

  For å vise støtte til franskmennene ble monumentale bygg og statuer lyst opp i den franske trikolorens farger. Blant annet One World Trade Center i New York City, San Francisco City Hall, Kristusstatuen i Rio de Janeiro i Brasil, Perletårnet i Shanghai, CN Tower i Toronto, Operahuset i Sydney, Sydney Town Hall og Ishavskatedralen i
  Tromsø.


  Et bilde av Empire State Building lyssatt i blått, hvitt og rødt ble også delt hyppig i sosiale medier, men dette bildet er tatt i en annen sammenheng, skriver NRK.

  Les også: Paris-ordføreren takker for lysmarkeringen i Tromsø (iTromsø) 5. Satte krefter i sving for å heise det franske flagget over Australsk landemerke

  FOTO: Demotix / NTB Scanpix

  Etter terrorangrepene i Paris sa førsteminister Mike Baird i New South Wales i Australia at de ville heise det franske flagget over Sydney Harbour Bridge, som er et av Australias mest kjente landemerker. Men å finne et stort fransk flagg var ikke lett.

  Samme dag som terrorangrepene skjedde skrev han på Twitter: «Jeg har bedt om at det franske flagget skal heises over Harbour Bridge. Det finnes ikke et her i landet som er stort nok. Hvis vi ikke kan finne et, så lager vi et».


  Klokken 11.00 lørdag, australsk tid, var flagget på plass og vaiet ved siden av det australske.

 6. Brevet franske Antoine Leiris skrev til terroristen: «Hatet mitt får du ikke»


  FOTO: Skjermdump Facebook / Aftonbladet / NTB Scanpix

  På Facebook skrev franske Antoine Leiris en klar melding til terroristen som tok konas liv, og frarøvet deres 17 måneder gamle sønnen moren sin.

  I skrivende stund er Facebook-innlegget delt 208.819 ganger.

  «Fredag kveld stjal du livet til et enestående menneske, mitt livs kjærlighet og moren til min sønn, men hatet mitt får du ikke. Jeg vet ikke hvem dere er og jeg vil heller ikke vite det, dere er døde sjeler. Hvis denne Gud, som dere blindt dreper for, skapte oss i sitt bilde, ville hver kule i min kones kropp være enda et sår i hans hjerte», skriver han i begynnelsen av brevet.

  Han fortsetter med å skrive at terroristene vil at han skal være redd og ha mistro til sine medmennesker, og ofre friheten sin for å få sikkerhet. Men han skriver at han ikke vil leve slik.

  Mandag måtte han identifisere liket hennes, skriver TV2. I brevet til terroristen beskriver han det slik:

  «Jeg så henne i morges. Endelig, etter dager og netter med venting. Hun var like vakker som da hun forlot oss fredag kveld. Like vakker som da jeg forelsket meg i henne for mer enn 12 år siden. Selvfølgelig er jeg knust av denne smerten, jeg skal gi deg den lille seiren, men denne smerten vil gå over. Jeg vet at hun vil være med oss hver dag og at vi vil finne tilbake til hverandre igjen i paradiset av fri kjærlighet, hvor du ikke vil ha adgang.


  Vi er to, min sønn og jeg, men likevel sterkere enn alle hærer i verden. Nå vil jeg ikke bruke mer tid på deg. Jeg må tilbake til Melvil, som snart våkner fra sin ettermiddagslur. Han er bare 17 måneder gammel, og vil forsette å spise sin mat som om det skulle være en hvilken som helst annen dag. Så vil vi leke, slik vi gjør hver dag. Og hver dag i hans liv, vil han fortsette å fornærme deg med sin lykke og frihet. For nei, hans hat får du heller ikke», avslutter Leiris.Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.