Pandemien bidro til utslippskutt fra transportsektoren

Coronapandemien, flere elbiler og bruk av biodrivstoff bidro til at utslippene fra transportsektoren gikk ned i fjor.

CO2-utslippet fra veitrafikken i fjor var det laveste de siste 20 årene. Foto: Morten Holm / NTB
CO2-utslippet fra veitrafikken i fjor var det laveste de siste 20 årene. Foto: Morten Holm / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

cRiktignok holdt transportsektorens andel av Norges totale utslipp seg stabil på cirka en tredel (32 prosent) i fjor, men økt bruk av biodrivstoff og elkjøretøy, samt redusert transportvirksomhet som følge av pandemien, har bidratt til å redusere sektorens samlede utslipp, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Siden 1990 har klimagassutslippet fra transport økt med 24 prosent. Toppen ble nådd i 2014 da transportutslippene var 41 prosent høyere enn i 1990. Utslipp fra veitrafikk og innenriks sjøfart har bidratt mest i denne perioden.

Lavest på 20 år

Veitrafikken – den største bidragsyteren til sektorens utslipp, med 54 prosent – sto for et utslipp på 8,4 millioner CO2-ekvivalenter i fjor, mot 8,7 millioner året før. Men utslipp fra bensin og diesel, som står for det meste av klimagassutslippene fra veitrafikken, hadde en nedgang på 3,8 prosent fra 2019.

Utslippene fra bensin og diesel ville vært 26 prosent høyere uten elkjøretøy og iblanding av biodrivstoff. Da ville CO2-nedgangen fra 2019 til 2020 vært på fire prosent, noe som hovedsakelig kan forklares av mindre kjøring under coronapandemien.

CO2-utslippet fra veitrafikken i fjor var det laveste de siste 20 årene, viser oversikten fra SSB. Det lå likevel 13 prosent høyere enn i 1990

Kraftig nedgang i lufta

Nedgangen i reiseaktiviteten i 2020 bidro til å redusere klimagassutslippene fra luftfarten med 32 prosent – fra 1,2 millioner CO2-ekvivalenter i 2019 til 0,8 millioner tonn i fjor. Virkningen av kravet om at 0,5 prosent av alt drivstoff som selges til luftfart i Norge skal være avansert biodrivstoff, er foreløpig ikke inkludert i beregningen.

Med 3,7 millioner tonn CO2-ekvivalenter sto innenriks sjøfart og fiskebåter samlet for 24 prosent av transportutslippene i Norge i 2020. Av dette utgjør innenriks sjøfart 77 prosent. På grunn av fortsatt mye frakt av gods, ble ikke innenriks sjøfart like berørt av coronapandemien med nedgang på 1 prosent.

Utslippet fra innenriks sjøfart har økt med 57 prosent fra 1990.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer