Vis mer

Panama-dokumentene: 9 ting du må vite om gigantlekkasjen

Avsløringene er på alles lepper. Vi gir deg en rask oppsummering.

(upublisert) Opprettet

De såkalte Panama-dokumentene beskrives som tidenes største dokumentlekkasje. Den består av hele 11,5 millioner dokumenter, som avslører at minst 12 tidligere og nåværende kongelige, statsministre og presidenter har verdier i skatteparadiser.


I alt 106 nyhetsorganisasjoner og 376 journalister verden over har i ett år samarbeidet om å granske dokumentene. Aftenposten er den eneste norske redaksjonen i samarbeidet.

Søndag publiserte de den første norske artikkelen om «Panama-dokumentene» også kalt «Panama papers», og avslørte også at mer enn 200 nordmenn er omtalt i dem.

Vanskelig å henge med? Her er det du må vite om Panama-dokumentene:


 1. Lekket fra advokatfirma


  Dokumentene er lekket fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca, som har spesialisert seg på å opprette og administrere selskaper i skatteparadiser, skriver NTB.


  Advokatfirmaet selger anonyme offshoreselskaper rundt om i verden, som gjør det mulig for eierne å skjule hvilke forretninger de faktisk bedriver, uansett hvor lyssky de er, skriver Süddeutsce Zeitung.

  Mossack Fonseca har blant annnet 12 statsledere, over 100 andre politikere, 29 milliardærer og mer enn 200 nordmenn som kunder.


 2. Anonym medarbeider kontaktet pressen


  Den tyske avisen Süddeutsche Zeitung fikk tilgang til dokumentene først. De skal ha fått dem fra en anonym medarbeider i advokatfirmaet Mossack Fonseca.

  Süddeutsche Zeitung skriver at den anonyme personen kontaktet dem for over et år siden. De har også en video som forklarer hvordan det hele startet, som er tekstet på engelsk.

  Den anonyme medarbeideren ønsket ikke penger eller annen kompensasjon for å lekke dokumentene, bortsett fra noen sikkerhetstiltak. Det personen ønsket var at Mossack Fonseca måtte slutte å gjøre som de gjorde.

  De lekkede dokumentene utgjorde hele 2.6 terabyte data. Lekkasjen er 1600 ganger større enn WikiLeaks, og er dermed den største journalister noen gang har jobbet med.


 3. Islands statsminister og Vladimir Putins nærmeste venner knyttes til skatteparadiser


  Blant de 140 statsoverhodene, politikerne og embedsmennene som knyttes til skatteparadiser, beskriver Aftenposten 70 av dem som personer fra verdenseliten.

  Blant dem er statsministeren på Island og i Pakistan, kongen av Saudi-Arabia og familien til presidenten i Aserbajdsjan. I tillegg knyttes president Vladimir Putins nærmeste venner til en rekke selskaper i ulike skatteparadiser.

  Her kan du se oversikten over de 70 viktigste personene.

  Oversikten er utarbeidet av International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), Aftenposten og 100 andre medieorganisasjoner.


 4. Islands statsminister vil ikke bøye av for krav om å trekke seg


  Islands statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson og hans kone Anna Sigurlaug Pálsdóttir kontrollerte et selskap på De britiske jomfruøyene, som hadde millionkrav i de islandske bankene som kollapset, skriver Aftenposten. Dette har Gunnlaugsson aldri fortalt om. Folk spør seg nå hvorfor.

  Over 22.000 personer har mandag formiddag skrevet under et opprop for statsministerens avgang, skriver VG. Island har i alt rundt 327.000 innbyggere.

  Et TV-intervju med Gunnlaugsson skaper nå storm på Island. Her blir han konfrontert med aksjene i selskapet, og stormer ut av intervjuet.

  Gunnlaugsson har beklaget at han tok seg dårlig ut på TV, men har ingen planer om å trekke seg som følge av skatteparadis-avsløringene.
  - En statsminister må alltid være forberedt på å svare på alle mulige spørsmål, men dette kom veldig brått på. Jeg trodde jeg var invitert til et helt annet intervju, og skjønte ikke hvor journalisten ville da han kom inn på skatteparadiser, sa statsministeren.


 5. DNB etablerte selskap i skatteparadis for norske kunder


  DNB i Luxembourg opprettet og administrerte 36 firmaer på Seychellene registrert på 45 norske kunder i årene 2006 til 2015, skriver Aftenposten. DNB har dermed lagt til rette for at kunder kunne skjule pengene sine på Seychellene og unngå skatt, dersom de ønsket det.

  DNB angrer på praksisen, og bestrider ikke de faktiske forholdene som avisen avslører.


  – Det å bli assosiert med den typen virksomhet, er langt, langt utenfor vår toleransegrense, sier konserndirektør Tom Rathke, i DNB private banking til Aftenposten.


  Også opplysningene om DNBs kunder kommer frem i de såkalte Panama-dokumentene. Også Nordea erkjenner å ha hjulpet nordmenn å etablere selskaper i skatteparadiser, men at de ikke aksepterer at årsaken er å slippe unna skatt man rettmessig skal betale, skriver E24.


 6. Ekspert mener Rune Bjerke må gå


  Ekspert på økonomisk kriminalitet mener konsernsjef i DNB, Rune Bjerke, bør trekke seg som følge av avsløringene.

  - Her er det helt naturlig at det blir hoderulling i toppetasjen i DNB, sier Petter Gottschalk, professor ved Institutt for ledelse og organisasjon Handelshøyskolen BI, til P4 Nyhetene.


 7. Skatteetaten vil ha tak i Panama-dokumentene


  Mandag opplyser den norske Skatteetaten i en pressemelding at de har opprettet dialog for å få tilgang til Panama-dokumentene.

  Finanstilsynet vil også be om en redegjørelse fra styrene i de berørte bankene, skriver Aftenposten.

  Direktør i Skatteetaten Hans Christian Holte understreker i pressemeldingen at det verken er forbudt eller kriminelt å ha penger eller virksomheter i utlandet, skriver Dagens Næringsliv.

  - Men det vi ser av økonomisk aktivitet over landegrenser og bruk av skatteparadis, øker risikoen for skatteunndragelser, sier han.


 8. Advokatfirmaet: - Handlingene er straffbare


  Avsløringen av de såkalte «Panama papers» er en kriminell handling, hevder advokatfirmaet Mossack Fonseca, som dokumentene ble lekket fra.

  Ramón Fonseca, en av grunnleggerne av advokatfirmaet, hevder at deres firma ikke er ansvarlig for hvordan selskapene ble brukt, fordi Mossack Fonseca hadde rolle som et mellomledd, skriver NRK.

  – Siden vi har så mange selskaper, er det normalt at noen får problemer. Men vi er ikke ansvarlige for dem, hevder Fonseca.


 9. Dokumenter fra 1977 til 2015


  De lekkede Panama-dokumentene skal gå helt tilbake til da advokatfirmaet Mossack Fonseca ble etablert i 1977 og fram til utgangen av 2015.

  Tyske Süddeutsche Zeitungs har samlet sine artikler om panama-dokumentene på engelsk, som du kan lese ved å klikke her.


 10. Offshore-selskaper er i utgangspunktet ikke ulovlige


  Det å ha selskaper offshore er i utgangspunktet helt lovlig. I land som Ukraina og Russland er det ikke uvanlig å sette midler i utlandet for å beskytte dem mot kriminelle, og for å komme gjennom kompliserte valutatransaksjoner, skriver The Guardian.Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.