Palestinerne strømmer ut i gatene etter Israels advarsel: – Hvor skal vi dra?

Mens Israel forbereder en mulig bakkeinvasjon av Gaza, advarer FN om at situasjonen allerede er uholdbar for sivilbefolkningen, som er bedt om å evakuere.

Palestinere leter etter overlevende etter et angrep på en flyktningleir sør på Gaza. Foto: Hatem Ali / AP / NTB
Palestinere leter etter overlevende etter et angrep på en flyktningleir sør på Gaza. Foto: Hatem Ali / AP / NTB Vis mer
Publisert

Tusenvis av palestinere strømmet inn i gatene i Gaza by fredag i panikk etter beskjeden fra Israel. Noen var i biler, mens andre forsøkte å komme seg ut av byen til fots.

Men for de fleste av dem gjelder et vesentlig spørsmål, som 29 år gamle Umm Hossam stiller til AFP:

– Hvor skal vi dra?

– Hvor lenge vil angrepene vare? Vi har ingen boliger igjen, hvert område av Gazastripen blir truet, sier Hossam med tårer nedover ansiktet.

Men mange velger også å bli der de er, både på grunn av manglende transport og fordi de nettopp ikke har noe annet sted å dra.

– Hva vil verden ha fra oss? Jeg er en flyktning på Gazastripen og de vil fordrive meg enda en gang? sier 43 år gamle Mohamed Khaled.

– Skåne sivile

Det israelske militæret (IDF) har bedt alle i Gaza by om å evakuere sørover. Ifølge FN har de gitt samme beskjed til alle i Nord-Gaza. Det gjelder 1,1 millioner mennesker, og ifølge FN ble det satt en frist på 24 timer.

IDF opplyser i en uttalelse at det kommer til å være betydelige militæroperasjoner i Gaza by de neste dagene. De sier de vil skåne sivile.

– Terrororganisasjonen Hamas er i krig med Israel, og Gaza by er et område der militæroperasjoner finner sted. Terrorister gjemmer seg i Gaza by i tunneler under hus og i hus med sivile, sier hæren.

– Tiden er inne for krig, sa Israels forsvarssjef Herzi Halevi torsdag.

Unicef og WHO med dystre advarsler

Samtidig som IDF forbereder sin operasjon, slår flere organisasjoner alarm om den dystre situasjonen for sivilbefolkningen i området.

Sykehusene i Gaza by er fulle. Her fra Shifa-sykehuset. Foto: Ali Mahmoud / AP / NTB
Sykehusene i Gaza by er fulle. Her fra Shifa-sykehuset. Foto: Ali Mahmoud / AP / NTB Vis mer

FNs barnefond Unicef melder fredag at minst 447 barn er drept i angrep. Tallet ventes å stige. Leder Tedros Adhanom Ghebreyesus i Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer om at sykehusene i Gaza er på bristepunktet.

WHO opplyser at de palestinske myndighetene sier det er umulig å evakuere sårbare pasienter fra sykehusene i Nord-Gaza.

WHO melder videre at det å flytte alvorlig syke mennesker i enklaven, blant dem pasienter som ligger i respirator, utgjør en «dødsdom».

Mads Gilbert: Klarer knapt å snakke

– Det er nesten så jeg ikke klarer å snakke. Dette er forferdelige nyheter, sa den norske legen Mads Gilbert på telefon til NTB fredag morgen.

Han er i regionen og forsøker å komme seg til Kairo med en delegasjon for å gi legehjelp. Gilbert jobbet på sykehus i Gaza under krigene i 2009 og 2014.

Overlege Mads Gilbert fotografert i vinter. Han er nå i Kairo for å forsøke å ta seg inn på Gaza. Foto: Astrid Pedersen / NTB
Overlege Mads Gilbert fotografert i vinter. Han er nå i Kairo for å forsøke å ta seg inn på Gaza. Foto: Astrid Pedersen / NTB Vis mer

Også han ser det som umulig å evakuere sykehusene.

– Nei, det er ikke mulig å se for seg at de kan evakueres. Det er ikke ambulanser nok eller andre transportmuligheter, sier Gilbert.

FN-talsmann Stephane Dujarric sier at FN ser det som umulig at en slik forflytting kan skje uten ødeleggende humanitære konsekvenser.

– FN ber på det sterkeste om at en slik ordre blir trukket tilbake for å unngå at det som allerede er en tragedie, blir en katastrofe, sier FN-talsmannen.

– Kollektiv avstraffelse

Flyktninghjelpens leder Jan Egeland ber verden om å unisont fordømme Israels framferd.

– Den kollektive avstraffelsen av Gazas helt uskyldige sivile fortsetter. Det er utvilsomt Hamas-terrorister i Gaza by, men det er uendelig mange flere spedbarn, gravide og veldig mange funksjonshemmede, sier Egeland til NTB.

Egeland sier han var enig med USAs utenriksminister Antony Blinken og Israels statsminister Benjamin Netanyahu da de torsdag snakket om moralsk klarhet og ba verden fordømme Hamas.

Nå ber han verden komme med en unison fordømmelse av Israel.

– Moralsk klarhet er å ikke pine og plage hundretusener av traumatiserte barn. Det vil være kontraproduktivt for Israel i det lange løp og avle stadig nye generasjoner av bitterhet og hat, sier Egeland.

– Vi har et hovedkvarter i Gaza. En femetasjes bygning. Der jobber 55 hjelpearbeidere, som vi må evakuere. Da stanser arbeidet vårt med å planlegge humanitære korridorer opp, sier Egeland.

Ber Norge reagere

Gilbert er i Kairo på vei til Gaza og sier han har snakket med flere fortvilte leger på Gazastripen. Det er flere store sykehus i Gaza by som er fulle av sårede etter de intense israelske bombeangrepene.

Det er ingenting i beskjedene fra Israel eller FN som tyder på at sykehus er skånet. Israel varsler en større militær operasjon.

– Dette må stoppes. Den norske regjeringen må sette krisestab, og verden må stoppe Israel, sier Gilbert.

– Ikke rettferdiggjort

Det er stor frykt for en bakkeoperasjon etter at Hamas angrep Israel på brutalt vis i helga. Israel har samlet en styrke på over 300.000 soldater nær Gaza.

Den siste uken er Gaza blitt utsatt for massive angrep. Israel sa torsdag at de hadde sluppet over 6000 bomber. Det tilsvarer nesten en bombe i minuttet hvert døgn i snitt.

– Ingenting kan rettferdiggjøre de grusomme angrepene Israel ble utsatt for forrige helg. Men disse angrepene kan ikke i sin tur rettferdiggjøre den grenseløse ødeleggelsen av Gaza, sier Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) i en uttalelse.

Minst 1799 mennesker er drept i angrepene på Gaza. Det er innført en blokade, og den humanitære situasjonen på Gaza er kritisk. Det er advart om at helsevesenet, vannforsyningen og sanitetsvesenet er i ferd med å kollapse. Sykehus og likhus er overfylte.

Over 423.000 er internt fordrevet, ifølge FN.

Hamas har bedt folk bli

Hamas har på sin side sagt at evakueringsbeskjeden er falsk propaganda. De ber Gazas innbyggere om ikke å ta den på alvor.

Beskjeden fra Israel er ifølge FN at alle nord for Wadi-dalen, som er omtrent midt på Gazastripen, bør flytte seg til Sør-Gaza innen 24 timer. Det er ikke klart hvilket klokkeslett det gjelder fra. Reuters meldte om dette klokka 4.38 norsk tid natt til fredag.

Flere av de tettest befolkede områdene på Gazastripen ligger nord for Wadi. Blant annet Gaza by, flyktningleiren Jabalia og byene Beit Lahiya og Beit Hanoun.

Situasjonen på Gazastripen var kritisk allerede før evakueringsbeskjeden.

Fikk se fæle bilder

USAs utenriksminister Antony Blinken var i Israel torsdag. Han sier han fikk se grufulle bilder av drapene på sivile da Hamas gikk til angrep, blant annet bilder av et spedbarn fullt av skuddsår, soldater som var halshugget og unge mennesker som ble brent i bilene sine.

– Det er fordervelse på verst tenkelig måte. Det er virkelig utenfor hva vi kan forstå, sa Blinken.

Bildene blir av mange tolket som et forsøk fra Israel på å bygge opp internasjonal støtte til en operasjon på Gazastripen.

Hamas har sagt de ikke har forsøkt å drepe sivile og barn i angrepet på Israel, men en rekke videoer og vitneskildringer forteller en annen historie. Minst 1300 er drept på israelsk side.

Stengt til Egypt

FN-sjef António Guterres har tatt til orde for en humanitær korridor fra Egypt. Det forhandles det om, men Egypts president Abdel Fattah al-Sisi har gjort det klart at hans land ikke vil ta imot sivile fra Gaza.

Sisi sier at menneskene på Gazastripen må være standhaftige og forbli på sitt område.

ICRC advarte torsdag mot at det bare er timer igjen før generatorene ved sykehusene på Gaza ikke har mer drivstoff.

– Den humanitære lidelsen denne eskaleringen har skapt, er avskyelig. Jeg ber begge parter redusere lidelsene til de sivile, sier ICRCs regionale direktør Fabrizio Carboni.

Israelske soldater nær grensa. Israel har samlet over 300.000 soldater nær Gaza. Foto: Ohad Zwigenberg / AP / NTB
Israelske soldater nær grensa. Israel har samlet over 300.000 soldater nær Gaza. Foto: Ohad Zwigenberg / AP / NTB Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer