Palestinere flykter fra Gazas største sykehus – kampene nærmer seg

Leger, pasienter og fordrevne flykter fra Al Aqsa-sykehuset sentralt i Gaza idet kampene kommer stadig nærmere.

En såret palestiner til behandling på Al Aqsa-sykehuset. Foto: AP Photo/Adel Hana.
En såret palestiner til behandling på Al Aqsa-sykehuset. Foto: AP Photo/Adel Hana. Vis mer
Publisert

Flere hjelpeorganisasjoner har de siste dagene meldt at de har stanset arbeidet på sykehuset, som ligger i Deir al-Balah og er Gazas største. Hvis det slutter å fungere, vil det bidra til en enda vanskeligere helsesituasjon i det palestinske området.

Omar al-Darawi, en ansatt ved Al Aqsa-sykehuset, sier at anlegget er blitt truffet flere ganger de siste dagene. Han forteller at tusenvis av mennesker forlot stedet da flere hjelpeorganisasjoner innstilte arbeidet ved sykehuset fordi det ble vurdert som for farlig å bli værende.

De gjenværende pasientene er samlet i én etasje for å gjøre det lettere for legene å behandle dem, opplyser Darawi til nyhetsbyrået AP.

– Vi har et stort antall sårede som ikke kan bevege på seg. De trenger spesialhjelp, noe som ikke finnes, sier han.

– Behandles på gulv

Ifølge palestinske helsemyndigheter er 73 lik og 99 sårede pasienter brakt til sykehuset i løpet av det siste døgnet.

Ansatte i Verdens helseorganisasjon (WHO), som besøkte sykehuset søndag, har beskrevet hvordan mennesker i alle aldre blir behandlet på blodstenkte gulv og i kaotiske korridorer.

– Blodbadet i Gaza må stanse, sier WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Kun 13 av Gazas 36 sykehus er nå i drift, og kun delvis. Titusener av palestinere har søkt tilflukt i og ved helseinstitusjonene i håp om at de var trygge.

AVKLEDD: Israelske styrker skal ha arrestert flere titalls palestinere i Gaza. Reporter: Emma Dalen. Video: X Vis mer

Panikk

Leger Uten Grenser er blant organisasjonene som mener det er for farlig på Al Aqsa, noe som skal ha ført til panikk blant palestinere som har brukt sykehuset som tilfluktssted. Mange av dem har nå reist sørover, samme vei som hundretusener av andre palestinere har tatt før dem.

Også International Rescue Committee og Medical Aid for Palestinians melder at de er nødt til å trekke seg tilbake og stanse arbeidet i området som følge av Israels økte militære aktivitet i området.

Israel har de siste dagene sagt at de stort sett er ferdig med operasjonene i nord, og at de nå vil konsentrere seg om den sentrale delen av Gaza, samt storbyen Khan Younis i sør. Israel har også fastholdt at krigen kommer til å fortsette i flere måneder.

Samtidig har både USA og europeiske land økt presset på Israel, foreløpig uten å lykkes med å dempe krigshandlingene.

USAs utenriksminister Antony Blinken er igjen på en rundtur i Midtøsten, men det er høyest usikkert om den intense diplomatiske innsatsen kommer til å virke.

Ingen FN-hjelp i nord

I Nord-Gaza er situasjonen enda verre enn i sentrale og sørlige strøk.

For fjerde gang på tolv dager måtte WHO søndag innstille en leveranse av medisinsk utstyr. Den inneholdt utstyr som trengs for å gjennomføre operasjoner. Grunnen til at hjelpekolonnen ikke kunne sendes av gårde, er at WHO ikke hadde fått nødvendige sikkerhetsgarantier av Israel.

– Det er nå tolv dager siden vi sist greide å nå fram til Nord-Gaza. Tunge bombardementer, reiserestriksjoner og kommunikasjonsbrudd gjør det nesten umulig å levere medisinsk utstyr jevnlig og sikkert på Gazastripen, spesielt i nord, skriver WHO på X/Twitter.

Sjokkert WHO-sjef

WHO-sjefen sier at han er sjokkert over ødeleggelsene i den nordlige delen av Gaza og av hvor store behov det er for medisinsk hjelp.

– Flere forsinkelser kommer til å føre til at flere dør og til lidelser for langt flere, skriver han på X.

Den israelske offensiven som ble iverksatt etter Hamas-angrepet 7. oktober, har fordrevet mesteparten av Gazas 2,3 millioner innbyggere. Over 23.000 mennesker er drept i angrepene, ifølge den siste oppdateringen fra palestinske myndigheter, som gjengis av Al Jazeera mandag formiddag.

Det innebærer av minst én av 100 innbyggere i området er drept. Nærmere 10.000 av disse er barn, ifølge oversikten. Over 7000 mennesker er i tillegg savnet.

I løpet av det siste døgnet er rundt 250 mennesker drept og 500 såret, ifølge Gazas helsemyndigheter.

(©NTB)