Pakistansk Taliban sier de sto bak moskéangrep i Peshawar

Minst 61 mennesker ble drept og rundt 150 skadd i mandagens selvmordsangrep mot en moské i pakistanske Peshawar. Pakistansk Taliban (TTP) sier de står bak.

Sårede fraktes bort fra moskeen i Peshawar, der nærmere 50 mennesker ble drept i et selvmordsangrep mandag. Foto: AP / NTB
Sårede fraktes bort fra moskeen i Peshawar, der nærmere 50 mennesker ble drept i et selvmordsangrep mandag. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I tillegg til de drepte ble nærmere 150 mennesker skadd i angrepet.

En kommandant i TTP skriver på Twitter at de står bak. Den militante gruppens hovedtalsperson har foreløpig ikke vært tilgjengelig for kommentar, skriver nyhetsbyrået AP.

Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) – også kjent som Pakistansk Taliban – har tidligere gjennomført en rekke angrep mot politimål i grenseområdene mot Afghanistan, også i Peshawar.

Deltok i bønn

Moskeen ligger i tilknytning til politiets regionale hovedkvarter i Peshawar, og selvmordsbomberen deltok i ettermiddagsbønnen da han utløste sprengladningen.

– Etter det vi forstår så sto han i første rekke, sier Pakistans forsvarsminister Khawaja Asif til Geo TV.

Politimannen Shahid Ali overlevde eksplosjonen og forteller at den fant sted få sekunder etter at imamen hadde tatt ordet.

– Jeg så svart røyk stige mot himmelen, jeg løp for å berge livet, forteller 47-åringen.

En såret mann fraktes inn på sykehuset i Peshawar etter eksplosjonen i en av byens moskeer mandag. Foto: AP / NTB
En såret mann fraktes inn på sykehuset i Peshawar etter eksplosjonen i en av byens moskeer mandag. Foto: AP / NTB Vis mer

– Folk ropte om hjelp, jeg kan fortsatt høre skrikene deres som ekko i hodet, sier Ali.

Fordømmer

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier Norge fordømmer selvmordsangrepet. Hun uttrykker også sin kondolanse til de berørte og til det pakistanske folket.

Flertallet av de drepte tilhørte politiet, og Pakistans statsminister Shahbaz Sharif bekrefter at det var snakk om et selvmordsangrep. Han varsler kraftige tiltak mot de ansvarlige.

Tidligere statsminister Imran Khan fordømmer også angrepet.

– Det er helt avgjørende at vi forbedrer innsamlingen av etterretning og på skikkelig vis utstyrer politiet slik at de blir i stand til å bekjempe den økende terrortrusselen, tvitrer han.

Pakistansk Taliban

TTP er nære allierte av Taliban som grep makten i Afghanistan i august 2021 og har kjempet mot pakistanske myndigheter de siste 15 årene. Gruppen krever innføring av strenge islamske lover i landet, redusert militært nærvær øst i landet og løslatelse av medlemmer som sitter i fangenskap.

Over 150 personer er såret etter angrepet mot moskeen i Peshawar mandag. Foto: AP / NTB
Over 150 personer er såret etter angrepet mot moskeen i Peshawar mandag. Foto: AP / NTB Vis mer

I november i fjor avbrøt TTP våpenhvilen de en tid hadde hatt med regjeringsstyrkene og gjenopptok sine angrep.

I mars i fjor ble 56 mennesker drept da en selvmordsbomber slo til mot en sjiamuslimsk moské i Peshawar. Den ytterliggående islamistgruppa IS hevdet å stå bak angrepet, som var det dødeligste i Pakistan siden 2018.

(NTB)

Mer om