Pågrepet russer i Ullensvang ble kontrollert av politiet forrige uke

Russeren som torsdag ble pågrepet i Ullensvang etter å ha fløyet drone i Norge, ble i forrige uke stanset og kontrollert av politiet, men fikk reise videre.

Politiet ber om fire ukers varetekt for den russiske statsborgeren som torsdag ble pågrepet etter å ha fløyet med drone i Ullensvang. Foto: Geir Olsen / NTB
Politiet ber om fire ukers varetekt for den russiske statsborgeren som torsdag ble pågrepet etter å ha fløyet med drone i Ullensvang. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

Russeren ble framstilt for varetektsfengsling i Hordaland tingrett lørdag. Politiet ber om fire ukers varetekt, mens den russiske statsborgeren motsetter seg fengsling.

Mannens forsvarer Einar Råen sier til Bergensavisen at hans klient er en «vanlig russisk statsborger».

– Som turister flest, han tar bilder av natur. Han visste ikke at han gjorde noe galt, sier Råen.

Til Bergens Tidende sier russeren at han sendte bilder og video av opplevelser og fin, norsk natur hjem til familien i Russland.

– Barna mine kan for eksempel ikke gå lange fotturer som meg, så jeg ville vise dem hvordan det er, sier mannen.

Ble kontrollert forrige uke

Han forklarer at han ikke var klar over at han gjorde noe ulovlig. Russeren viser til at han 13. oktober ble stoppet med dronen av norsk politi, og at han da ble kontrollert.

– De lot meg reise videre og sa ikke noe om at det er ulovlig. Jeg har ikke gjort noe ulovlig, og det var umulig å finne ut av reglene, selv om jeg prøvde å sjekke før jeg dro, sier han videre.

PST bekrefter til Bergensavisen at den siktede russeren først ble stoppet av politiet et annet sted i landet.

Få dager etter gikk det ut en etterlysning fra PST mot den russiske mannen, som var bakgrunnen for at han ble pågrepet i Ullensvang en uke senere.

– Vurderingen for at han ble etterlyst igjen var at han hadde brutt sanksjonsforskriften. På bakgrunn av det skulle han bli pågrepet på stedet, sier Morten Bernsen, informasjonsdirektør i PST.

Pågrepet etter anmodning fra PST

PST opplyste torsdag at mannen er pågrepet etter anmodning fra PST for å fly drone på norsk territorium.

På grunn av sanksjonene mot Russland er det ikke tillatt for russiske statsborgere å fly droner på norsk territorium.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer