På innsiden av corona-avdelingene: - Ikke et virus man bare kan røske av seg

På Oslo universitetssykehus (OUS) får nå fire pasienter den tyngste behandlingen for covid-19. De siste dagene har tre pasienter dødd.

En av pasientene behandles både med en dialysemaskin (til høyre), en ekstern lunge (til venstre) og respirator (på andre siden av sengen). Foto: Jil Yngland / NTB
En av pasientene behandles både med en dialysemaskin (til høyre), en ekstern lunge (til venstre) og respirator (på andre siden av sengen). Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Her er det fire pasienter. Alle har lungesvikt, sier avdelingsleder Øystein Fahre ved postoperativ/intensivavdeling på Oslo universitetssykehus (OUS).

Han står midt mellom sengene, som står med bare noen meters mellomrom. Alle fire pasientene ligger koblet til respiratorer og er i full narkose. Det er her, på intensiv kohort på Rikshospitalet, at sykehuset gir sin mest avanserte behandling til de aller hardest rammede covid-19-pasientene.

En av pasientene er koblet til en maskin som fungerer som en ekstern lunge og blander inn oksygen i blodet – i tillegg til respiratoren. Han har også erstatning for nyrene i form av en maskin som gjør dialyse hele døgnet. Mange av covid-19-pasientene har svikt i flere organer.

– Vi har jo håp om at han skal overleve. Men den virkelige jobben begynner når han er ute av intensivbehandling. Da må han lære selv de enkleste ting på nytt, å trene seg opp så han for eksempel kan stå opp av sengen, eller spise for egen hjelp. Da begynner hans jobb. Foreløpig gjør vi alt for ham, sier Fahre.

Krever mye personell

Pasientene på denne avdelingen svever mellom liv og død.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer