Overveldende FN-flertall krever at Russland trekker seg ut av Ukraina

FNs hovedforsamling har med stort flertall vedtatt et krav om stans i kamphandlingene i Ukraina og at Russland trekker styrkene sine ut.

FNs hovedforsamling satt denne uken i et ekstramøte om krigen i Ukraina, ett år etter Russlands invasjon. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB
FNs hovedforsamling satt denne uken i et ekstramøte om krigen i Ukraina, ett år etter Russlands invasjon. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB Vis mer
Publisert

Etter at resolusjonen ble vedtatt med 141 mot 7 stemmer, brøt det ut applaus i salen. 32 land avsto fra å stemme.

Resolusjonen er ikke bindende, men avstemningen viser hvor stor støtte Ukraina har rundt i verden ett år etter den russiske invasjonen. Teksten støtter opp om Ukrainas suverenitet og territorielle integritet, ber om umiddelbar stans i kampen og krever at Russland, umiddelbart, fullstendig og betingelsesløst trekker tilbake sine styrker.

Da han åpnet FN-møtet onsdag, fordømte generalsekretær António Guterres Russlands angrep på Ukraina 24. februar i fjor.

– Invasjonen krenker vår felles samvittighet, sa Guterres. Han kalte årsdagen for invasjonen «en vond milepæl for det ukrainske folket og for verdenssamfunnet».

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba sa før avstemningen at FN-delegatene var kommet til et avgjørende øyeblikk.

– Aldri tidligere har grensen mellom det gode og det onde vært så tydelig. Et land ønsker bare å leve. Det andre ønsker å drepe og ødelegge.

(©NTB)

Mer om