Oversvømmelser og evakuering på Østlandet

Enorme nedbørsmengder skaper store problemer for huseiere, bilister og togreisende på Østlandet onsdag formiddag. Flere steder er beboere evakuert, og en rekke biler er blitt stående under vann.

På Lørenskog førte store vannmengder i underganger og i veibanen til at biler ble stående under vann og måtte berges.


Romerike politidistrikt melder at biler og lastebiler ble tatt av vannmassene ved undergangen ved Lørenskog stasjon og måtte berges. Bergingsselskaper var også i gang med å taue unna biler fra parkeringsplassen ved stasjonen.Beboere evakuert


Både i Rjukan og i Røyken er beboere evakuert som følge av de store nedbørsmengdene.


I Rjukan ble beboerne i Tveitolia evakuert til et eldresenter i byens sentrum på grunn av fare for ras.


– De store nedbørsmengdene siste døgn gir mye vannføring i bekker og enkelte elver. Det er ikke meldt om alvorlige hendelser i Tinn, men en rekke veier er stengt, opplyser Tinn kommune på sine nettsider.


I Røyken har politiet evakuert en rekke hus i sentrum på grunn av vannmengdene. Politiet i Søndre Buskerud sier at flere hus i Spikkestadveien er truet av vannmassene etter at elva gikk over sine bredder.Sørlandsbanen stengt


Sørlandsbanen er stengt på grunn av et ras mellom Drangedal og Kongsberg, og det er derfor ingen tog mellom Oslo og Kristiansand, ifølge Jernbaneverket.


På Sandefjord flyplass Torp går flytrafikken som normalt trass i at deler av terminalbygningen ble lagt under vann.


– Vi driver og pumper unna og har fått fjernet en god del av vannet, sier markedssjef Tine Kleive-Mathisen til NTB onsdag formiddag.


Hun sier det er vann som har fosset opp fra vannkummene utenfor bagasjeavdelingen i terminalbygget. Noe er inne i bygget, men mesteparten utenfor, og det berører ikke passasjerene.Kjellere fulle av vann


Mange steder på Østlandet er kjellere fulle av vann, og brannvesenet og Sivilforsvaret jobber på spreng med å pumpe ut vann fra kjellere og garasjer.


I Oslo er situasjonen verst på Alna og i Kværnerdalen, og Østre Aker vei er stengt ved Stovner.


I Revetal i Vestfold ble mange biler og garasjer stående under vann, I Vikersund er en rekke bygninger oversvømmet, og i Kongsberg og Drammen er skoler og barnehager stengt.


Ifølge forsikringsselskapet Ifs beregninger har regnværet påført mellom 1.200 og 1.500 hus skader for mellom 50 og 70 millioner kroner. I tillegg er en rekke næringsbygg og offentlige bygninger rammet.